twitter
rss

Данас је требало да буде обичан дан. 
Али постоје људи који нам дане учине мало више од "обичних". 
Можда ти људи знају да је свет стварнији ако му додамо примесу нестварног. 
Можда су ти људи, управо они који су нам помогли у неодрастању. 
Можда сам у сасвим обичном дану срела особу уз коју смо сви ми (не)одрастали, Љубивоја Ршумовића који је још једном потврдио зашто је један од најомиљенијих песника за децу.

Учитељица која не жели да одрасте са Љубивојем Ршумовићем
  • Колико је у данашње време тешко бити писац?
Бити било шта и било ко данас је доста тешко, готово компликовано. Писци су, обично, људи који су се фасцинирали писањем као деца, као млади људи. То остаје за цео живот као једна врста љубави. Рад је љубав учињена видљивом, дакле, ми радимо нешто што волимо и то чинимо видљивим.

  • Да ли сматрате да игра речима има већу вредност данас, у време информационе ере, или је имала раније?
Игра речима нема никавог контакта са политиком и са реалним збивањима. Игра речи је део једног хуморног, духовитог, духовног фолклора који ми, песници, углавном, негујемо да бисмо били занимљиви, да бисмо се допали нашим читаоцима. 

  • Како се постаје песник за децу?
Па лепо, узме се оловка па се пише за децу, а онда се држимо Душка Радовића који је рекао да за децу треба писати као за одрасле само много боље.

  • Где тражите инспирацију када је изгубите?
Инспирација се никада не губи, макар код мене, не могу да говорим у име колега. Никад се не изгуби та једна врста опчињености писањем. То је зато што је писање једна врста игре, игра којом се Бог играо када је стварао свет. Ми се мало "мешамо" у Божје надлежности, стварамо нешто што до сада не постоји. Дакле, моја песма Миш је добио грип није постојала док је ја нисам написао, али зато живи, као што и Бог живи.

  • Порука младим ствараоцима.
Препоручио бих деци да никада не одустају, ако одустану значи да су одустали из неког јаког разлога. Шта то може да буде? Може да буде да их неко од одраслих, рецимо од Вас учитеља или наставника или родитеља, не схвати озбиљно и онда почне да их демотивише и онда они дигну руке од тога.

  • Порука читаоцима нашег блога.
Порука читаоцима Вашег блога може да буде да никад не буду сити тога што Ви радите, јер имам утисак, а и у очима сам видео да то радите искрено и од срца.

 Одговорао: Љубивоје Ршумовић
Питала: Јелена Стошић, 
Учитељица која не жели да одрасте

П.С. Једно велико хвала, Љубивоју Ршумовићу који је са пуно ентузијазма одговорио на наша питања. Хвала, књижари Делфи и издавачкој кући Лагуна који су омогућили да Љубивоје Ршумовић данас присуствује отварању Делфи књижаре у оквиру иницијативе "Књижара за сваки град". Иначе, књиге Љубивоја Ршумовића можете пронаћи на сајту код наших пријатеља из Лагуне.

П.С.С. Данас је требало да буде обичан дан. Али није био. Као што и неће бити. Сваки дан треба да буде све само не обичан. 
Јелена Стошић, M.Sc.  

0 коментара:

Постави коментар