twitter
rss

Која би била ваша прва помисао када би ваша школа имала школски сајт на коме би могли да пишете све шта вас мучи, уместо да то износите испред целог одељења? Неки од вас би рекли да је то сјајна идеја.
Сигурно Вам је познат онај осећај непријатности који настане када треба да јавно говорите о својим проблемима. Дешава се, често, да вас на часу питају: "Зашто ова јединица?"; "Зашто си у тој мери несташан/несташна?" а ви сте се, једноставно, заљубили у друга/другарицу из одељења... Како то речи испред свих?

Слика преузета са: http://www.odiseja.co.rs/index.php/edicije/prozna-putovanja-romani-za-decu-i-malde/891-reci-sta-te-muci-net-detaljno
Да би избегао све те непријатности, учитељ Бранко Брзић, који ни тручице не личи на остале учитеље, направио је један сајт:
Направио је причаоницу да нам служи уместо разговора на часу одељенске заједнице. Знате оно кад сви поседате у круг, па се врпољите на столици зато што се од вас очекује да причате пред свима о својим проблемима.

Најбоље од свега је, како се чини, што можете на овом сајту да анонимно пишете о својим проблемима:

Направио сам феноменалан, скроз кул и откачен сајт коме можете да приступате преко рачунара у учионици! Кад год неко од вас има проблем, треба само да сачека да на њега дође ред да користи рачунар и да на сајту reci-šta-te-muči.net укуца шта га мучи. Капирате? Не морате да се потпишете. Онда сви можемо да се укључимо , коментарима и саветима - који ће бити љубазни и конструктивни иначе ћу вас угазити с мартинкама на ногама, капирате?

Како су ученици прихватили овај сајт? Како су други учитељи реаговали? Кроз приче: "Шта мучи Јелку", "Шта мучи Гашу?", "Шта мучи Јасну"; "Шта мучи Мишу?" "Шта мучи Иву?", "Шта мучи Теодору?", "Шта мучи Наташу?" сазнајемо не само шта мучи малишане, него и како преживљавају проблеме захваљујући учитељу Бранку:

Наравно да те учитељ воли. Он је један диван, љубазан човек који воли сву децу. А НАРОЧИТО тужне мале душице које пролазе кроз чупав период у животу.

Роман reci-šta-te-muči.net бих препоручила деци - да знају да нису сами са својим проблемима, да постоји још много малишана који имају исте проблеме.
Препоручила бих га учитељима и учитељицама - да схвате да се васпитно-образовни процес не састоји само у спровођењу Наставног плана и програма, већ у уважавању свих малишана, који су на путу да постану добри људи.

Захвалила бих се издавачкој кући Одисеја која ми је послала књигу "Reci-šta-te-muči,net".


Уколико Вас занима овај роман за децу, можете га поручити путем: 
Уколико желите да сазнате више о овом роману, то можете урадити путем: 

Јелена Стошић, M.Sc.

0 коментара:

Постави коментар