twitter
rss

Уметност спаја људе невидљивим нитима. Нитима енергије, нитима љубави, нитима среће. Нитима свега оног што је немогуће доживети - оног што је могуће видети само срцем. Данас имам прилику да вам представим уметност која се осећа свим чулима а која се може разумети само срцем.


  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Снежа Соковић, дугогодишњи менаџер који је решио да остатак живота живи једино и искључиво од маште. Животна филозофија: Будућност припада онима који верују у лепоту својих снова. Хоби: Сакупљач неплавине по морској обали и старог гвожђа. Такође, обожавам да недељом, рано ујутру, одем до бувљака и роварим по гомилама старудија, а онда се данима наслађујем са сјајним уловом. У обзир долази све... од рамова, преко лимених чајника, уникатних комада, старих фотографија... То су за мене Малдиви.


Snowys Art је дуго била само идеја. Која се крчкала на двојци. А онда, услед стресних и мучних дешавања у бившој фирми, само сам измакла удобну столицу у којој сам годинама седела и дала отказ без имало жаљења. Два дана после тога сам отишла пут мора, и за пар дана се вратила са пуним гепеком дрва и полако кренула да правим моја чудеса. Првог маја ове године славим три године постојања. И веома сам поносна на себе и свој успех. Направила сам препознатљив бренд и једина на територији Србије правим овакве радове. Овакве ствари ћете виђати и по Грчкој, Хрватској, Енглеској... и многим земљама које имају море приде. Ја сам направила море у Србији. И због тога је све још слађе. Такође ово је рециклажа, и на тај начин дајем допринос очувању ове наше лепе планете.


  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је свако од њих уникатно дело?
Када уђем у радионицу, ту углавном сама смишљам како ће изгледати будући уникатни комади. Моја мама зна понекад да улети са неком занимљивом идејом, јер је и она велики креативац (крв није вода), а такође ми је и велика помоћ јер ми спрема клопу,кува кафу/чај прави колаче…Ништа без маме. Наравно ту је и тата да исече ексере, јер захтевају мушку снагу, и да да савет јер ипак има много више искуства од мене што се тиче рада са дрветом. Што се тиче шетње по морској обали и сакупљања дрвећа, ту ми помаже супруг, јер је то ипак физички посао. Изузетно захтеван и напоран. Мада се на први поглед чини да није тако, али то су километри и километри пређени да би се пронашли неки добри и аутентични комади дрвета. Али, да не испадне да се којим случајем жалим, то је чиста љубав и задовољство! Заиста уживам у томе. У свакој секунди те морске приче.


Моји радови су намењени апсолутно свим људима који уживају у лепим стварима и свима који желе да у свој дом унесу енергију мора. Јер, дрво донето са мора мирише на смолу, со, на југовину, буру, на неке заборављене морске љубави, на променаде, на онај диван осећај који имате у стомаку када се спремате за луди летњи плес.


  • Којим темама се бави SnowyS Art handmade? Где налазите инспирацију?
Тема је увек љубав. Има једна реченица која каже: „Срећан је онај који уме да воли“. То је заиста суштина живота. Када има љубави између људи онда је све некако лако. Инспирацију налазим свуда. У сунчаном дану, у цвркуту птица, у процветалој трешњи, у осмеху продавачице која ради у трафици, у љубазном „Добар дан“ комшије из солитера, у мелодији, поезији, у сећањима, у небу док залази сунце, у сновима, у причи другарице, у чоколадном колачу...




  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе SnowyS Art handmade? Позитивни/негативни коментари.
Када излажем на фестивалима највећи проценат деце је око мог штанда. Деца су искрена. Они виде лепоту тамо где су одрасли заборавили да гледају и да она може да постоји. За њих моје кућице представљају један сјајан полигон за играње. И мени је пуно срце кад их видим. Већ дуго ме родитељи наговарају да направим креативну радионицу за њихове малишане и у скоријој будућности ћу сигурно нешто тог типа и реализовати. Што се тиче коментара, они су увек позитивни. Моја уметност привуче праве људе И ја бескрајно уживам у причи са њима. Они су моја душевна храна. Веома ми је важно мишљење људи који ме прате и који купују моје радове. Волим када се видимо уживо и онда једни другима преносимо своје импресије.


  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Људима тако мало треба да се врате у оне безбрижне дане среће. Једноставно једног дана одлуче да не гледају телевизор, да не читају новине, да не слушају мрачне приче, да не дају своју душу и своју енергију баш сваком. Само одабраним људима. Оним лековитим. Оним што шире љубав и срећу. Оним који знају да загрле и кажу “Проћи ће” и да сваки дан пре него што искораче из кревета кажу себи “Данас ће бити диван дан и ја ћу бити срећан” и тако сваки дан. Чини ми се да су људи изгубили веру у доброту, отуд толико неповерења у човека. Мене су толико пута повредили у животу, али ја и даље упорно верујем људима и трудим се да у сваком човеку пронађем искру нечег доброг и лепог. Тако је живот лепши и шаренији.


  • Да ли деца данашњице знају да маштају? Како им SnowySArt handmade помаже у томе
Данашња деца су изузетно креативна и маштовита. Мени кад се деси да заблокирам енергију одем код својих девојчица и оне ме буквално напуне маштом. После тога могу да радим 12 сати без прекида. Сјајна су нам деца. Толико њих дивно слика, црта, пишу саставе као нобеловци, баратају са страним језицима као да су им матерњи, свирају инструменте, плешу, већ у раним годинама имају изграђене стилове, ставове и знају чиме ће се бавити у животу…. Кад повучем паралелу, ја у тим годинама нисам знала ни коју ћу средњу школу да упишем, а о стиловима да не причам… када би им одузели мобилне телефоне тек тада бисмо од њих добили пун потенцијал. Каква би то енергетска бомба била! Наша експлозивна будућност.

  • На који начин можемо доћи до производа SnowySArt handmade? Ваш контакт, цена?
Моје радове можете купити преко фејсбук странице:  
https://www.facebook.com/snowysarthandmade/?fref=hovercard и Инстаграм странице @snowys_art. Такође ме можете контактирати на број телефона: 063/433 420. На мојој фејсбук и инстаграм страници имате цене испод сваког рада, такође и доступност.


  • Планови за даље?
Ове године планирам да отворим своју галерију у Београду. Локација која ми се највише допада је Дорћол јер се некако лепо слажемо од малена, па не бих мењала ту енергију. Држите ми фиге да од те идеје дођем до реализације.



Шаљем Вам један леп поздрав и надам се да ћемо се негде видети и упознати јер уметност спаја људе на најлепши начин.

П.С. Гледајте само срцем. То је једини начин да у сиве дане унесете боје. Дани можда и буду сиви, али ће ваш поглед на њих бити у спектру свих боја које су нам знане.  

П.С.С. Драга Снежо, хвала на дивном, најдивнијем поклону који заиста има чаробне моћи.


Јелена Стошић, М.Sc.

1 коментара:

  1. Hvala tebi Jeco na ovako lepoj saradnji. Cast mi je i cisto zadovoljstvo sto sam se nasla na tvojim stranicama. Divna si

Постави коментар