twitter
rss

Да ли сте се икада питали да ли Мали Принц и даље живи? Шта се десило са њим? Да ли је и даље остао на астериоиду Б 612? Шта би се десило када бих Вам рекла да Мали Принц живи међу нама? Онда би сигурно уследило много питања. Данас имам прилику да Вам представим књигу А. Г. Ромерса Повратак Младог Принца у издању Лагуне.

Слика преузета са: http://www.laguna.rs/n2069_knjiga_povratak_mladog_princa_laguna.html

Ако се осећаш као да си сам на свету, ако ти је душа чиста, ако ти у очима чак и сада врца чуђење детета, можда ћеш, док будеш читао ове странице, наћи да ти се звезде опет смеше, и можда ћеш моћи да их чујеш као петсто милиона звезда.

Наше путовање почиње путовањем наратора, који се возио једним пустим ауто-путем у Патагонији. Баш ту.

Ту, стотинама километара од најближег села, усред голог парчета тла на којем није било ни куће ни ограде, па чак ни дрвета, мирно је спавао један младић, без иједне бриге на невином лицу. 

Младић, иако непознат, чинио се савршено познатим. Без размишљања, наратор одлучи да му младић кога је обавијао плави плашт а који се чинио непознато познатим постане сапутник. 

Било је очито да га не могу оставити у тој пустари, уснулог, беспомоћног, без воде и хране. Иако његова појава није побуђивала никакав страх, морао сам да превазиђем стечену несклоност да прилазим незнанцима. С муком, узео сам га у наручје и положио крај возачког седишта.
...
Тренутак доцније, схватих да га нисам питао чак ни куда је пошао. (...) Занимљиво је то како лако претпоставимо да други иду у нашем правцу.

Али незнанац који се чинише знаним, постављаше чудна питања за некога тако младог: "Шта је проблем?", "Имају ли и овце проблеме?" "А цвеће?" Како доћи до пријатеља који је поклонио звезде које се смеју?" 

И управо тада, док сам се трудио да у глави скицирам фигуру ваздухопловца за кога се звезде смеше, схватио сам ко је он. Дабоме! Овца, цвет, звезде, плави плашт! Требало је да знам од самог почетка, али  био сам одвећ утамничен на власититом тајанственом астериоду...

Како је Млади Принц дошао до Земље? Које је лекције научио? Како је решио да одрасте али да не буде озбиљна особа, сазнајте путујући кроз Патагонију. Путовањем кроз Патагонију подсетила сам се на све оно што губимо у жељи да напредујемо, на све оно што заборављамо у жељи да одрастемо, на оно што остављамо у нади да ћемо на неком другом месту бити више вољени и прихваћени. А чему све то? Да смо остали никада не бисмо спознали колико је нешто вредно. Зато се враћамо. Зато што смо довољно неодрасло одрасли да можемо да спознамо свет какав се није чинио раније. Зато што смо спремнији да прихватамо, волимо, припадамо, припитомљавамо и бивамо припитомљени. 

П.С. Овај роман препоручила првенствено деци да би на време схватила којим ће све непознато познатим путевима да их живот води; затим одраслим особама које су, окупиране бројевима, заборавиле оно што никада није требало да забораве: љубав према ближњем, братство, образовање, породицу... вредности које чине цивилизована друштва. Повратак Младог Принца ће сваком од нас помоћи да усмеримо магију љубави и њену снагу да промени све.
П.С.С. Захвалила бих се издавачкој кући Лагуна која ми је послала књигу Повратак Младог Принца и подсетила ме основне мисије неодрастања. 


Вашу књигу можете поручити путем:


Јелена Стошић, M. Sc.

0 коментара:

Постави коментар