twitter
rss

Драга децо,

Колико сте пута хтели да одете далеко од куће? Колико сте пута хтели да промените своје родитеље? Да нађете неке боље? Колико пута? А да ли сте размислили колико је та идеја добра? Данас имам прилику да вам представим Вашег вршњака Николу, који се суочава са истим проблемима одрастања на 88 страна књиге „Хоћу кући Јасминке Петровић у издању издавачке куће ОдисејаВерујте ми, нећете остати равнодушни.

Слика пронађена на: http://www.odiseja.co.rs/index.php/edicije/prozna-putovanja-romani-za-decu-i-malde/944-hocu-kuci-detaljno

Никола је несташан, као и већина Вас.
Између келерабе и пржених кромпирића, увек бира оно што је мање здраво. Између чоколаде и јабуке, увек бира оно слађе. Између ћутања и причања, увек бира оно што ће маму више да изнервира. Између "напред" и "назад", увек бира оно што тати мање одговара. Између "хоћу" и "нећу", увек бира "нећу". Између "малог" и "великог", увек бира "највеће". Између "раније" и "касније", увек бира "сад, одмах".

На примеру Николе нећете препознати само себе, већ и оне који покушавају да одрасту. Да ли су и ваши изори овакви? Можда јесу. Наш јунак, Никола, је можда отишао корак даље и решио да мења своје родитеље, јер сматра:
Моји родитељи су грозни! Сви имају боље родитеље од мене! Каква неправда! Крајње је време да их променим.(...) И тако је пала одлука. Из ових стопа креће у потрагу за новим родитељима. Само још да смисли где да их нађе. У комшилуку? У суседној држави? У Европи? Африци? Аустралији? На Северном полу? У огласима? На Фејсбуку? Стоп! Ништа од поменутог. За тако симпатичног и паметног дечака, какав је Никола, родитељи се могу наћи једино на другој планети.

Да ли се неко од Вас досетио овекве идеје? Сигурно јесте. Е зато Вам, драга децо, препоручујем ову књигу. Да схватите зашто је наш Никола на крају пожелео да се врати кући. А куда је отишао? То остаје на Вама да закључите.

П.С. Ову књигу не препоручујем само деци, иако се првенствено њима обраћам. Ову књигу препоручујем одраслим особама, родитељима који би требало да не дозволе деци да уопште помишљају да потраже друге родитеље. Будите модел, будите узор, будите мотивација. Будите родитељ који се сећа како је бити дете.
П.С.С. Захваљујем се издавачкој кући Одисеја, која ми је послала књигу. Вашу књигу можете поручити на: 
http://www.odiseja.co.rs/index.php/edicije/prozna-putovanja-romani-za-decu-i-malde/944-hocu-kuci-detaljno



Јелена Стошић, M.Sc.



0 коментара:

Постави коментар