twitter
rss


Када дубље погледамо у душу света схватимо да трагамо сами за собом, за свиме ониме што се налази у нашој души. Да ли су то почеци свега? Да ли је то питање нашег бивствовања? Да ли су то питања без одговора? Ми смо ти који трагају за одговорима који се не дају ни наслутити. Можда су одговори далеко зато што се налазе ван наше моћи спознаје. Толико далеко да ни наука нема објашњења зашто и како и због чега смо ми сами последица околности. Чињеница да је нешто недокучиво, још више нам представља енигму коју треба решити. А решење је једној жени са сваким даном све ближе. Она, осликава и прави рукотворине не би ли решила енигму нашег постојања. Она носи у себи свемир који у основи садржи мир. Јер пронаћи мир значи пронаћи свемир у себи. Део свог свемира активно претаче у најтананије детаље којима обилује свака рукотворина. Ко је она, откријте.

  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Ја сам Весна Николов, власница профила Весна Николов иконе и власница предузетничке радње "МАШНИЦА-ВЕСНА". Највећа животна радост је моја породица, а филозофија: Живи и пусти друге да живе. Мислим да у данашње време ријалитија и интернета треба сковати неки свој мир и покушати се заститити од свих лоших утицаја, радити и стварати.

Читав славски програм је настао из жеље да будем кући, са ћеркицом, а да уједно и радим. Будући да се већ дуже време из хобија бавим декупажом, осликавањем разних предмета, схватила сам да се то људима јако свиђа и да би могла своје радове да понудим на тржишту.

Славска флаша је настала прошле године кад нисмо имали лепу флашу за ракију и ја покушала да осликам једну. Испало је грозно али се родила идеја.

  • Ко Вам помаже у изради сваке од икона обзиром да је свака уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдила једна икона и један сет? Шта све обухвата један сет?
Нико ми не помаже. Апсолутно све радим сама.У будућности планирам да тражим помоћ јер намеравам озбиљније да се бавим овим послом. Покушацу да укључим породицу, женски део комшилука, све оне маме које, као и ја, не могу да раде због деце.

Често ми траже сет који чини икона, славска флаша, послужавник, чаша за вино и чинија за жито који кошта 2500 динара са посветом на флаши по жељи. На поклон увек шаљем малу икону Богородице за све поруџбине преко 3000 динара. Мислим да сет икона и фласа са посветом од 1200 динара није скуп. Наравно, деси се да радим и дан и ноћ, некад не стигнем ни да доручкујем када обећам слање а нисам завршила. Па, један сет радим отприлике 10-11 сати. Треба времена да се све добро припреми, ишмиргла, оде до копирнице, лепо осуши, сенчи и лакира.

Мислим да је скоро свакој кући у Србији потребан славски сет и ја се трудим да је доступан по повољној цени.


  • Којим темама се бави пројекат Иконе Весна Николов? Шта Вас је навело да се бавите израдом славског сета?
Као што рекох, потреба да свако има лепу славску флашу на столу и икону на зиду, инспирисала ме да ово радим. Јесте напорно и можда је клише, али ја заиста узивам у овоме. Терају ме даље сви прелепи коментари које добијам свакодневно у порукама.


  • Одакле извире инспирација? Ако се деси да нестане, где је тражите?
Инспирацију налазим свуда. Девет живота ми не би било довољно да реализујем све што сам замислила. Инспирацију налазим у свакодневним ситуацијама. Ако ме неко зове и не зна шта да поклони за свадбу, рођендан, ја само тражим да ми се пошаље слика. Остало је на мени.


  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе са потписом Весна Николов? Позитивни/негативни коментари.
Одушевљени су. Радо поклањам иконе, скоро сам донирала једној школи а сад намеравам и вртићу. Волела бих децу и да научим да кући сами праве иконе.


  • На који начин можемо доћи до производa са потписом Весна Николов? Ваш контакт, цена?
Сви производи се могу наћи на профилу Весна Николов иконе, на страници славске фласе и иконе као и на инстаграму - весна иконе. Можете поручити шта год вам падне напамет, славски програм, кутије за крштење, декупаж програм, слике за зид, сатове...

  • Планови за даље?
Планови су велики. Нисам очекивала да ће мој програм бити толико прихваћен добро. Планирам да цркви понудим своје производе и свако ко може да ми помогне око те идеје, може да ми се јави. Видим да сви продају једноставно машински искаширане и урамљене иконе. Моје јесу каширане али ја све радим ручно. Правим рам, лакирам. Даље, планирам програм за крштења и програм за веридбе, свадбе.. Ручно позлаћене иконе су ми такође у плану.. Али полако. Даће нам Бог здравља и ето мене са новим идејама. 

Желим да се захвалим на гостовању на овако дивном блогу, била ми је част.


П.С. Она је много више од свега онога шта свакодневно срећемо, а њени радови одишу уникатношћу која се не виђа свакодневно. Стога, препоручујем њене рукотворине не би ли постале део свачијег живота. Део сваког дома који чезне да пронађе мир.

Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар