twitter
rss

Постоји један свет. Свет за који нисмо ни знали да постоји. Свет који је ту одувек, али нисмо били свесни његовог присуства у нама самима. Кључ за тај свет добијамо онда када сазнамо да постајемо родитељи, а та врата откључавамо по рађању новог живота. Живот, какав смо познавали никада није исти. Нити ће икада бити. Нови живот носи нове одлуке. Нове победе. Нова свитања. Боља свитања. Призму таквог живота нам кроз своје радове свакодневно представља једна мама. Мама која носи са собом три кључа и која је отворила три кључаонице. Три живота. Три приче. А њена прича је само једна. Прича о савршенству сваког детаља. Прича о уникатности сваког модела. Прича о промишљању о свакој нијанси. Прича у причи. Јер она, она је личност која свеобухватну слику света носи у себи.

  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Моје име је Данијела, презивам се Раковић, за пријатеље сам Даца. Имам 38 година и трострука сам мама- Николи, Немањи и Марији. По занимању сам  економиста, али се никада нисам бавила том струком. Моја свера интересовања и моја права љубав је свет креације, маште, ручних радова, игле и конца...Свет где снови могу постати јава.


Водим се мишљу да ће све доћи на своје...стрпљењем се много постиже, ко то на време научи-много може да  напредује у својим намерама и жељама.


У раном детињству сам показивала склоност ка креативном стваралаштву и од малих ногу волим све што се може назвати стварањем, тј. од ничега направити нешто. Папир и оловка стихове, лист из блока и темпере слику. игла, конац и материјал- хаљина за лутку или јастуче... Перлице и струна огрлица за маму. А у недостатку перлица добро су служиле и макароне ;) Обзиром да сам од првог разреда основне школе похађала многе секције, могу рећи, да су мој дар и склоност ка креативим радовима, уочиле и моје учитељице и наставнице. Била сам члан литерарне секције, ликовне секције, хора, фолклора...


На неко озбиљније стварање, чекала сам дуго... Прво средња школа, па виша, па један дечак, па други. Јесам несто "радуцкала" али то је било више за кућу, типа фотеља за децу (од пар даски и сунђера, лепог декоративног материјала, конац и игла и фотеља готова) :) Корпа за суво цвеће од шишарки...од плутаних затварача за вино леп мемори деск....итд ;)

Чекала сам да се "нешто" деси и то "нешто" се десило јуна 2014. године. На свет је дошла моја царобница, мој свет, моја највећа жеља, у ствари сан свих нас. Наша Марија (Маша). Са њом се пробудила дуго потискивана потреба и жеља за стварањем. Видевши да је наше тржиште прилично сиромашно лепим и уникатним аксесоарима, уз помоћ сатен траке, еластичне траке, игле и конца настала је прва тракица за Машу, па друга...трећа. Сваки пут све лепша и уникатнија. Наше другарице су виделе и пожелеле за себе, а онда и за поклоне за друге девојчице. И тако се клупоко одмотавало.

Име.... Име је посебна прича...Игра речи. Написала сам речи које волим... и наравно Машино име. Комбиновала сам. Играла се. Елиминацијом дошла сам до СВЕТ И МАША“, али шта са тим? Машин свет. Али није само њен. :) Онда се сетим МАМИН И МАШИН СВЕТ“ јер је то дефинитивно тако. Са именом, креирамо и лого и тако крећемо у наш и ваш свет.


  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело?
Од самог почетка имам моралну и финансијску помоћ супруга. Такође, супруг помаже у достави пакета, сусретима са клијентима, набавља материјале... Својом креативношћу и великм умећем од два квадрата оставе је направио мали кутак у коме настају велике креације. Дечаци чувају сестру и кад  дође много поруџбина, обављају лакше кућне послове. То много значи. Тако да заиста имам велику помоћ од свих укућана. А Маша? Маша је велика подршка, мала чаробница која ми често прави друштво... певамо, причамо, учимо песмице, склапамо боје и материјале. Уз њу је рад лакши, лепши и чаробнији. Она прва проба већину радова и најбољи је критичар. Често се дубоко замислим после њеног коментара.

Оно што ми је важно да напоменем је да сам радећи овај посао срела добре и несебичне особе. Прву међу њима издвајам кројачицу која ми је помоћ у свако смислу и која је увек ту за мене. Затим, ту су дивни људи од добављача до клијената и жена које се баве било којим креативним радом. Срећа је привући својом енергијом људе који дају све од себе да вам помогну. Бескрајно сам захвална свима за све што су учинили за мене у самом зачетку нашег бренда. Мало је таквих људи, али има их. Ако вам неко детаљно објасни поступак рада нове технике, набави и пошаље из иностранства материјале који не постоје у Србији, а при том се бави истим послом, онда стварно имате среће. Ја имам такве пријатеље, препознаће се, јер прате Ваш блог.

Сваки предмет  израђујем искључиво ја и сваки детаљ је израђен искључиво ручно.

Ако погледате моје слике, видећете да ми нисмо орјентисане само на украсе за косу. У принципу, радимо искљуциво по поруџбини. То значи да моји клијенти бирају, и одлучују како ће изгледати финални производ. До сад смо радиле тракице за косу, рајфове, шналице, гумице, венчиће за крштења и венчања, појасеве за хаљине, брошеве (цртани јунаци, на пример, за дечаке и девојчице ), лептир машне, кравате, круне за рођендане, банере (слова од филца, најчешће имена), држаче за цуцле, вртешке за креветац, чаше за шампањац.

Радим са скоро свим материјалима (филц, муслин, сифон, сатен, органдин). Уживам и много ме чини срећном кад стигне нешто ново.
Тешко је конкретизовати коме су намењени наши производи. Искрено мислим да  су свима намењени.

Правац мог кретања одређује клијент. Све зависи од потребе, жеље и повода. Моја вечна инспирација су деца и њихова срећа, осмех и онај сјај у оку кад им се жеља испуни. Деца су водиље, како мене, тако и својих мајки, тетки...чак и драгих и милих баки, које ме увек одушеве свом љубављу према унуцима. Када се енергије склопе, настају савршени комади украса свх врста и свих димензија.

  •  Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе Маминог и Машиног света? Позитивни/негативни коментари.
Оно што је важно у овом послу је спремност на сарадњу са са свима на одрицање, на посвећеност. Чињеница је да  увек морате бити спремни да понудите максимум, да се одрекнете много тога, да брзо, ефикасно и са великим професионализном све прилагодите жељама клијента. Зато већ постојећу сарадњу ових дана проширујемо са новим клијентима из вртица и школа ван нашег града. Систем препоруке је савршен метод успешног пословања. Ево вајде од моје струке ;)

Маркетинг је важан, а маркетинг чине задовољни клијенти. Моји клијенти су васпитачице и учитељице из наших школа и вртића. Од самог настанка бредна нас већина васпитачица и учитељица прати, па заједно спремамо мала слатка изненађења поводом Нове године, Васкрса, краја и почетка школске године.

Маме? Маме су анђели које бде над својим принцезама и принчевима. Свака мама је прича за себе. Волела бих да могу речима  да опишем са каквом љубављу поручују, како бирају и слажу сваки детаљ до перфектности.

А деца? Деца су мали људи којима и најмања шналица измами осмех од "ува до ува". Две године сам имала штанд на једном догађају у нашем граду. Неописива је привилегија видети тај сјај у оку кад има мама, бака или неко од пријатеља или породице купи жељени модел. Као пред излогом са  колачима :)

  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Обзиром да за срећу треба мало и да је срећа лако достижна, закључујемо да заиста није тешко евоцирати успомене на детињство. Неретко нас мирис, слика, песма врате у дане кад су нам маме плеле кикице и крпице а онда у рано јутро расплитале кикице и качиле машне, цветиће или рајфиће.

Машна је непревазиђна. Њено величанство МАШНА је део одрастања већине девојчица. Зато право је задовољство правити исту машну за девојчицу какву је њена мама имала.

Дете је дете...и данас и јуче. Можда се мода променила и погледи на свет, али дете је дете. Деца се рађају као анђели и то анђеоско у њима остаје док и сами не постану родитељи. Ослушкујући своју децу, посматрајући их како расту, схватам да деца и даље маштају, можда не креативно као сто смо ми маштали, али да, дефинитивно маштају. Треба их само слушати, посматрати и што више им читати, већ од првих месеци живота. Књиге и илустрације су идеалне за мале паметне главице.

Деца су оно што смо ми. Моја деца су креативна, маштовита, јер од рођења са њима радимо, одрастају надомак града у природи. Пењу се на дрво, падају, устају, скачу по "блатњавим барицама”. Кад су били мали правили смо људе од кестења, бојили шишарке за Нову годину од сланог теста правили облике и поклањали рођацима.

У данашње време све је лако доступно па  кликом на пар дугмића отварате врата најчаробнијих светова. Пре свега ако на Google-у откуцате МАМИН И МАШИН СВЕТ, отвориће се наша фејсбук страница "Мамин и Машин свет", инстаграм профил mamin_i_mašin_svet_ и још један инстрагам профил maša_i_mama_handmade .

На Пинтересту нас можете такође наћи под истим именом.

Наше име на фацебоок-у је Даца Маша Раковић.

Лако ћете до нас. Важно је да знате да смо за вас увек ту, на нас се можете ослонити. Радо ћемо сарађивати са вама и дати све од себе да ваше замисли спроведемо у дело.

Хвала досадашњим клијентима  на поверењу и датој могућности да будемо део ваших најлепших тренутака. Част је сарађивати са дивним мамама, теткама...бакама...

  • Планови за даље?
Ја сам сакупљач дечијих осмеха. И даље ћу то бити, надам се још дуго.


П. С. Свет маме и Маше је свет у коме стаје сва озбиљност једног детета и сва детињастост једне одрасле особе. У том свету има довољно места за сву машту овог света. Стога, од срца препоручујем Дацу, која стоји на капији и отворених руку стрпљиво чека жеље које под њеним окриљем постају много више од јаве.

Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар