twitter
rss

Постоје неки људи који нас подсећају на нека времена. Постоје неке ствари које нас подсећају на неке људе. Постоје нека времена која нас подсећају на неке ствари. Постоје. Када бисте успомене на све те људе, времена и ствари могли да одложите у једну кутију, колика би та кутија била? Шта бисте одабраи за садржај те кутије? Да ли би то биле само оне успомене које нас подсећају на срећу или оне које ће нас подсетити зашто смо у садашњем тренутку срећни? Можда, пре него одлучите шта спаковати, треба пронаћи такву кутију. Кутију која може да се креће кроз време. А таква кутија постоји. Ко је могао да направи такву кутију и како она функционише, сазнајте:



  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Јована Миливојевић, по занимању  дипломирани економиста, у слободно време бавим се осликавањем и декорисањем кутија декупаж техником. Лепоту живота видим у једноставности, обичности и у ситницама. Моја радост је у осмеху људи које јако пуно волим, срећној белој шапи, лепом дану, малим стварима које обично не коштају баш ништа а вреде највише на свету.

Сахтијанје настао у марту 2017. године. Моја замисао је била да обрадујем себи блиске људе поклоном који сам сама направила. Управо су ме они охрабрили и подстакли да Сахтијан настави да се развија. Тражећи пројекте „Уради сам“, наишла сам на странице које се баве продајом репроматеријала за декупаж. Уследило је изучавање путем туторијала и набавка почетног материјала. Сваки дан се трудим да погледам неку нову технику и усвојим неки нови трик. Тако је настао Сахтијан и још увек је у фази настајања.

  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело? Шта се све налази у Вашој понуди? Зашто сте свели своје креативно деловање само на кутије?
Име моје странице је Сахтијан. Сахтијан је шкриња за девојачку спрему, ковчег за девојачко рухо у коме се чувало све оно што би она извезла, исткала и чувала за посебан дан. Моје кутије сам замислила као мале „Сахтијане“ у које ће неко одложити своје најдрагоценије ситнице. Кутије израђујем сама или у договору са оним ко је поручује.  Уколико је кутија поручена, потрудим се да упознам особу и обратим пажњу на ствари које она воли, договарамо се око теме, боја, мотива...

Сахтијан је намењен свима који своје драгоцености и сећања воле да држе скривене у кутији или поделе на кутији кроз мотиве које не налазе у свакодневној продаји. Али Сахтијан није само враћање у прошлост, ту могу да се нађу и ствари које нас свакодневно инспиришу и чине срећним, драга лица, предмети, ствари које ће учинити да се осмехнемо сваки пут када погледамо у или на кутију.


  • Којим темама се бави Сахтијан? Шта Вас мотивише? Где налазите инспирацију?
Инспирисана сам публиком као целином. Чак и уколико кутија није поручена, могу да замислим њеног будућег власника. Сахтијан је заправо наша заједничка инспирација и она нас не подсећа само на места где смо већ били и на неке прошле тренутке, већ преставља и сферу где чувамо сва места до којих не можемо да дођемо, али ипак можемо да их замислимо. Тако да када неко погледа у свој мали Сахтијан, он ће бити управо тамо, где у том тренутку жели да буде.
  • Како други реагују на Сахтијан производе? Позитивни/негативни коментари.
Сваки Сахтијан има свој назив и поруку у себи, тако да се људи изненаде и обрадују још више када отворе кутију. Највећа ми је похвала када ми кажу да уживо кутија изгледа још лепша и поруче још једну за поклон. На негативан коментар нисам наишла, уколико га буде уважићу као позитивну критику.

  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Ја сам одлучила да се једном дневно вратим малој Јовани, а мала Јована је волела да црта. Мислим да је пројекат Сахтијан упознавање Вас са малом Јованом која је данас овој великој потребна да се не изгуби у свакодневници, али можда ћете морати да пробудите мале Вас да бисмо се разумели.

Замислите да имате свеску у којој је забележен цео ваш живот. Сигурно би вас нешто упутило на решење онога што вас мучи данас, неке странице подсетиле на тренутке када смо свет посматрали кроз ружичасте наочаре и имали пуно више снова. Одлучила сам да није касно за моју свеску, само ми требају мали окидачи, и то сте Ви за које настају кутије. Покушавам да вас разумем и онда потражим парче себе у вама и заједно направимо Сахтијан.

  • На који начин можемо доћи до производа Сахтијан? Ваш контакт, цена?
До мојих производа можете доћи путем инстаграм налога:
https://www.instagram.com/_sahtijan/ и
е-маил адресе: jovana.milivojevic@live.com.
Цене су јако приступачне и зависе од величине кутије.

 
  • Планови за даље?
Отвореност за учење свих оних вештина који ће мој рад учинити још лепшим, бољим и ближим успеху. Сахтијан је оживео моје успомене из детињства. Тренутно рестаурирам дрвени сто који је припадао мојој баки и који ће бити део мог кутка за рад. Стари креденац сам такође резервисала за себе. Можда у том смеру наставим да се развијам, рестаурирање комада намештаја.




П.С. Сада, када сте нашли кутију, вратимо се на почетак приче. Шта бисте ставили у Вашу кутију? Које успомене би одабрали да носите са Вама кроз живот? Кажу, какве су нам мисли, такав нам је живот. Пре него одлучите које ћете успомене понети са собом, сетите се да понесете срећне мисли ма где год да идете. Само тако ће свака успомена имати обрисе среће. Зато што ће Вас подсетити да сте због ње постали то што јесте. А шта Ви јесте, уствари?
П.С.С. Драга Јована, хвала на дивном поклону који заиста представља путовање кроз време и промишљање шта је довољно вредно да обележи једно „време“.




Јелена Стошић, М. Sc.

0 коментара:

Постави коментар