twitter
rss

Када би било могуће направити избор за најромантичнију љубавну причу свих времена, онда би страст Жозефине и Наполеона сигурно добила највише гласова. Њихова невероватна љубави и дан-данас залуђује романтична срца и нежне душе, које у њој проналазе вечну инспирацију и охрабрење. Ова књига је бревијар страсти, мала тајна слагалица љубавне ватре о којој се шапуће више од два века.


Наполеон је по пореклу и крви Италијан, рођен на острву Корзици, па је тако понео надимак Корзиканац и тим се идентитетом јако поносио. Народ на Корзици води порекло од племена које је, пре свега, волео слободу. Притом је живео примитивним, простим и партријахалним животом. Народ је био притом, снажан, али и запаљивог темперамента, те је Наполеон Бонапарта у сваком погледу био слика и прилика корзиканске природе и њене дивљине.

Кажу да велика срца воле, а мала траже да буду вољена. Колико је срце било срце једног од највећих војсковођа који је икада корачао? Ко је била ОНА, она која је припитомила дивљу природу Наполеона?
Жозефина је сигурно једна од најмистериознијих жена која је живела на овом необичном месту које називамо планетом Земљом. Рођена је на чаробном карипском острву Мартиник, где је песак бео и ситан, а вода смарагднозелена. Ова Креолка најзаводљивијих тамних очију које су посматрале овај свет није само помутила разум Наполеону, већ би постала неприкосновена господарица ума и срца готово сваког мушкарца који би се нашао у њеној близини. Док је млади Наполеон 1779. године пловио са Корзике у Француску, Жозефина је у Француску пловила са Мартиника да се уда за Виктора де Боарнеа. 

Кажу да се праве љубавне приче никада не завршавају. Љубав између Жозефине и Виктора де Боарнеа се завршила смрћу Виктора на гољотини што је отворило врата најромантичнијој љубави у историји света.
У салону мадам Талијен, у јесен 1795. године, Наполеон је упознао лепу Жозефину де Боарне. У једном писму које је Жозефина упутила Наполеону, као и по два писма које је Наполеон писао Жозефини, да се наслутити како је и када започела њихова веза. Наполеон је рекао да Жозефина има оно нешто чему се не може одупрети и да је потпуно оличење женствености, од темена до ножних прстију. Из њихове тајне преписке могуће је схватитии више него из свих магловитих трачева који се и дан-данас испредају о овом фаталном пару.

Кажу да је у љубави и у рату све дозвољено. Како се љубавна прича Наполеона и Жозефине развијала можемо сазнати путем писама које су упућивали једно дугом. А како је овај брак разведен? Како се Наполеон оженио другом женом, сазнајте читајући ванвременска писма од којих у последњем пише:
"Збогом, добра моја Жозефино. Помири се са судбином, као што сам се и ја помирио. Сећај се увек човека који Те никада није заборавио и који Те никада неће заборавити.Збогом, Жозефино моја.Наполеон"

П.С. Кажу да је љубав слепа. Или да макар заслепи човека. Заслепи расуђивање ума то те мере да се и дивље биће припитоми. Зато ову књигу препоручујем свима онима који верују у љубав. Свима овима који верују у ванрвременску и ванпросторну љубав. Љубав о којој се причало од тада. Љубав о којој се причало свуда.

П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.laguna.rs/n3466_knjiga_napoleon_i_zozefina_laguna.html


Јелена Стошић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар