twitter
rss

Да ли се енергија нас самих огледа у енергији оних који су нам слични? Да ли се зато сличан сличном радује? Можда. Да не бисмо нагађали да ли јесте или није, ту је неко чија енергија зрачи и привлачи. Кажу да какве су ти мисли, такав ти је живот - а зашто не бисте себи приуштили дозу позитивне енергије и позитивних промена, зашто? Уместо питања, пронађите решење које нам нуди наша креативна личност недеље, Лепа Свиленковић.


  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Лепа Свиленковић, алтер его Willow, од тинејџерских дана. Дипломирани Филолог за српску књижевност и језик, тренутно новинар. Већ скоро две године правим "хватач снова" из хобија. Мама сам једног шестогодишњака. Моменат кад је то мало биће ушло у мој живот, променило се све из корена. Осетила сам се, напокон, потпуном особом. Љубав два главна мушкарца у мом животу и моја љубав према њима је свему дала смисао и оплеменила све. Они су разлог зашто се ујутру будим срећна и  зашто је последња мисао пре сна управо сан о срећи. Животна филозофија, мантра: "Свакога дана у сваком погледу све више напредујем".


Након неких поприлично тешких момената у животу, постављања дијагнозе мултипле склерозе од стране лекара, тражила сам начин да употпуним своју свакодневицу. Потрефило се да је мој син у то време имао ноћне море. Након пар недеља истраживања на интернету и гледања туторијала на YouTube-у, решила сам да направим првог хватача за свог сина. И јесам успела, са „штапом и канапом" са свиме оним што се нашло у кући. И његове ноћне море су престале. Била сам фасцинирана. Истаживала даље о пореклу, настанку хватача снова и све дубље тонула у један нови свет, тако диван и пун поука. Све се претворило у једну врсту начина живота. Открила сам полудраго камење и кристале и почела да их ткам у своје мреже. Открила сам мандале и почела да правим фузије ова два тотемска симбола. До данашњег дана, мрезе се нижу, некад чешће, некад ређе, али кроз сваку од њих све више напредујем у сваком погледу...


  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело?
Већину хватача сам направила сама, пар њих у кооперацији са једном дивном креативном женом која је понудила предивне анђеле од татинг чипке да их уткам у своје хватаче. Тако се један више хришћански мотив нашао на индијанском предмету, али савремено виђење хватаца као кућног декора то дозвољава. Ипак најдражи су ми они хватачи који у себи носе исконску идеју о њима. Али свакако главни помоћник и често носилац нових идеја је мој син. Док ја правим мреже, он се обично игра са разноразним куглицама и неретко понуди комбинацију која испадне пун погодак у смеру да заокружи причу коју сваки хватач треба да исприча.


Моји хватачи снова су намењени свима, онима који верују у њихову моћ, али и онима који их гледају само као кућни декор. У моменту њиховог настанка у Индијанским племенима хватачи су поклањани тек рођеној деци и тек венчаним паровима. Ја и даље сматрам да је то њихова првенствена намена. Али, они су намењени и људима који у свом окружењу осећају негативне вибрације, сањају ноћне море, јер као мали филтери чисте простор око нас и праве ред у нама. У себе примају и задржавају само позитивно и лепе снове, а низ њихову рупу и перца излази све лоше, па и лоши снови.  Dreamcatchers by Willow, да резимирамо, намењени су сваком ко жели да чује једну нову причу, коју сваки направљени дreamcatchers крије у себи. Свака нит је једна реч, свако перо један нови поглед на свет. За оне који знају да слушају, сваки хватач који направим открива једну нову дубљу истину о овом свету. Шта је ваздух, зашто се пера њишу на њему, колико је моћна снага вере у позитивно. И на крају како једна болест може постати победа у нечијем животу.

  • Којим темама се бави Dreamcatchersby Willow? Где налазите инспирацију?
Осим хватача снова, временом сам као што сам рекла открила читав један нови свет. У том свет је мноштво полудрагог камења и кристала, симболика пера и птица, симболика источњачке медитације и наше енергетско биће. Све око нас и у нама је једна велика енергија, а ми смо само крхке љуштуре материје које ту енергију ограничавају. Они који оду корак даље науче да живе у балансу са природом, науче да енергију не треба ограничавати већ пустити да тече као река. Главна инспирација су ми природа, годишња доба, животни циклуси и изнад свега љубав као врхунац свега што нас окружује и суштина у нама самима.

  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе Dreamcatchers by Willow? Позитивни/негативни коментари.
Ово је добро питање. У нашој земљи хватачи снова нису нешто што се свакодневно среће. Иако је последњих година хватач све чешће симбол на гардероби, па чак и мотив који све више људи тетовира трајно на својој кожи, о исконској намени хватача снова наш народ зна врло мало.

Васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице реагују као и сви други. У њима виде леп украсни предмет и мало ручно направљено дело, па углавном цене труд и креативност која је за њихову израду потребна. У многим земљама у иностранству, хватачи снова се праве у поједностављеној варијанти на часовима ликовног. Приликом њихове израде дете може да увежба своју моторику, савлада непремостиве препреке (запетљани конци), машта и учи о свету око себе. Зато деца углавном реагују на моје хватаче са истинским одушевљењем, оним искреним детињим очима они виде суштину и лепоту тог предмета.  А некима се једноставно свиђају перца и перлице. Родитељи су група људи од којих најчешће наилазим на подршку у свом раду. Због њихове првенствене намене (поклањање тек рођеној деци), баш су родитељи ти који одлуче да за своје малишане наруче персонализован хватач снова.

  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Мислим и дубоко верујем да није. Спадам у оне људе који верују у виле и вилењаке, Willow из назива мог двогодишњег пројекта потиче из серије у којој су главни ликови биле вештице и вампири. Често, као што је моја мајка чинила са мном, са својим дететом ја поново постајем дете. Идемо у шуму да тражимо Црвенкапу и вука, верујемо да свака легенда има мало истине у себи, да свака бајка потиче из неке стварне приче. Читамо пуно књига заједно и учимо из њих о срећи и тузи, храбрости и кукавичлуку, лепоти и љубави, несрећи и самилости. Учимо да будемо људи и да осећамо емпатију према другима.

 
Мислим да главни проблем овог доба лежи у томе сто су људи заборавили да читају књиге. Јер из њих деца уче о свету, откривају свет и касније као одрасли стичу неопходна знања и искуства која могу користити у многим ситуацијама од животног значаја. Није данашње време криво за недостатак среће ни маште, у питању је заборављено детињство.

 
Људи забораве да буду деца, а увек треба чувати то мало биће унутар себе, јер како ћемо иначе разумети своју децу, ако и сами не будемо деца.

 
  • На који начин можемо доћи до производа Dreamcatchers by Willow? Ваш контакт, цена?
Dreamcatchersby Willow постоји као страница на Фејсбуку под истоименим називом и као Инстаграм бизнис профил. Заинтересовани ме могу контактирати на неком од тих профила, у приаватној поруци.

  • Планови за даље?
Не могу рећи да имам планове за наредни период. Научила сам да ми правимо планове, а живот их руши. Више нека врста жеље и циља у животу ми је да наставим да се бавим оним што волим. Да учим мог сина да машта, буде креативан и развија се у једну добру и испуњену особу.


А што се хватача тиче, циљ ми је да што више њих нађе свој дом широм наше државе и света. На тај начин пропутоваћу са њима земље које тренутно нисам у могућности да видим и упознам. А изнад свега надам се да ће моји хватачи наставити да шире позитивну енергију. Сваки хватач је једна нова енергетска спона са особом која га прими у свој живот. Путем свог хобија и преко хватача снова упознала сам неке заиста посебне људе и драго ми је што је свака од мојих рукотворина нашла прави дом пун љубави за себе.

 

П.С. Вера у добро у људима је оно што само добри људи могу да носе у себи и да деле даље. Хватач снова није само хватач ноћних мора и негативне енергије. Чини се да се све лоше кроз средину хватача трансформише у позитивну енергију која носи позитивне мисли. Мисли да нам јесте добро овако како јесте. Многи од вас ће рећи да тренутно никоме није добро. Зависи од тога како гледате на дешавања око вас. Кажете: „увек може боље“. Кажем: „увек може горе“. Зато сам и захвална сваком дану ма колико тешкоћа носио. Да није тешкоћа не бисмо расли. А одрасти до детета, попут наше Виле, је заиста лако. Само би требало пронаћи дете у себи, оно које је довољно мудро и детињасто у исто време. Дете које се не плаши страха. Дете које зна да да сваки страх има своје порекло и свој крај. Крај страха је у хватачу. Не верујете. Уверите се. Поклоните више пажње вашим жељама него што поклањате вашим страховима. Поклоните пажњу хватачу који ће донети позитивне промене у ваш живот и ваше мисли.
П.С.С. Драга, хвала на дивној енергији коју је твој хватач донео у наш дом. Хвала ти за сваку нит љубави коју си уткала у хватач. Хватач снова је постао хватач позитивних промена у нашем животу.



Јелена Стошић Јовић, М.Sc.


0 коментара:

Постави коментар