twitter
rss

Ајнштајн је рекао: "Ако желите да ваша деца буду интелигентна читајте им бајке. Ако желите да буду много интелигентна, читајте им још више бајки". Да ли се слажете са овом констатацијом? Већина вас би рекла да можда и није тако. Верујте да јесте. Доказ ове тврдње може бити у вашим рукама пре него што још једном прочитате шта је Ајнштајн рекао. Много више бајки које ће помоћи детету да се развије као свестрана личност и одмори (зато што је сан важан) чекају вас у причицама за чврст сан. Хероина ових причица је Маја. Не знате ко је Маја? Ово је позив на маштање и позив за откривање. Немојте га пропустити.


О важности читања и стварања читалачких навика важно је стално говорити. Деца уче. Деца уче од нас. Угледају се на нас. Како можете очекивати да дете чита, ако ви (који сте узор) не читате? Узалудан је сваки напор. Својим примером покажите детету шта треба радити. Научите га на сопственом примеру шта је исправно и друштвено пожељно понашање. Ви то можете. Морате. Због свих оних који корачају у ципелама одраслих људи. Свих оних којима је машта важнија од знања. Свих оних који нису заборавили да маштају. Свих оних који ће понети у свет одрастања управо оно чему сте их научили. Потрудите се да будете најбољи могући узор.
Маја је дете узраста као и дете које чучи у вама самима. Дете које верује у све оно што је добро у нама. Не можете да пронађете дете у себи? Оно исто дете које сте изгубили у жељи да одрастете? Нисте. Не брините. Маја и причице за чврст сан ће вас подсетити да сте и даље дете. Вратиће вам веру у све оно што није ишчезло. Једна детињаста душа и једна вера у себе и своје могућности. Да, у жељи да напредујемо изгубили смо веру у себе, веру у своје могућности. Није ни чудо што смо уплашени. Посебно пре него сан дође. Зато је Маја ту. Да не будемо уплашени. Водиће вас кроз, наизглед, измаштане авантуре, али ове авантуре су много више од маште. Очекују вас следеће причице, које ће вам доказати зашто је важно остати дете:
  • Маја и Нојева барка,
  • Маја је изгубила куцу,
  • Маја има необичну сусетку,
  • Маја и једна сасвим обична среда,
  • Маја и новогодишња ноћ,
  • Маја и рођендански поклон.

Маја не осуђује. Маја не зна за страх. Маја не зна за мржњу. Маја ослушкује и покушава да разуме свет око себе. Маја зна за страх, али рационални страх. Зна да ће страх проћи јер налази начина да се избори са њим. Маја воли свако биће на овој планети. Има довољно љубави за све. А посебно за вас који држите ову књигу у рукама / који ћете држати ову књигу у рукама. Зашто је прича о Маји важна? Зато што свака причица крије много више од причица за децу.

П.С. Зашто књиге за децу треба да читају само деца? Не. Не треба. Зато препоручујем ову књигу свима онима који не могу да пронађу дете у себи. Захваљујући овим причицама, пронаћи ћете много више од детета у себи - пронаћи ћете себе. Заборавићете на страхове, проблеме и све оно што чини вашу свакодневицу. Вратићете се у детињство. Вратићете се себи. Схватићете да ни један проблем није довољно проблематичан, да један суморан дан неће заувек бити суморан. Да једно сиво небо неће заувек остати сиво. Причице за лаку ноћ ће вас уверити да је свет једно место препуно боја. Најразличитијих боја. Немојте да дозволите да вас неко убеди у супротно. Знате ко никада неће рећи да је небо сиво? Ко никада неће нацртати сиво небо? Деца. Деца су она којима препоручујем причице за чврст сан. Да сањају боље снове. Да верују у њих. Да их остваре.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3471_knjiga_maja_pricice_za_cvrst_san_laguna.html


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар