twitter
rss

Шта је важније од снова? Да ли постоји нешто важније од снова? Верујте да постоји. Приче пре спавања. Зашто су приче за лаку ноћ важне за једно дете? Да ли су важне за развој детета? Сазнајте у едицији о „Маји“ и Причицама за лаку ноћ.


Некада смо чекали Цртани филм у 19:15, па причу за лаку ноћ како бисмо могли да безбрижно утонемо у царство снова. Све се чинило безбрижним. И живот. И одрастање. И детињство. И јесте било тако. Данас је свакодневница другачија. Време информационе ере је променило наше поимање стварности. Све се чини сивим. Све због једне мале кутије која се нуди као замена за породично огњиште. Некада се породица окупљала око стола, данас око телевизије. И око свих програмских шема које су нам наметнуте, хтели ми то да признамо или не. Када сте последњи пут пустили детету цртани филм вашег детињства? Цртани филм који не укључује насиље? Када сте последњи пут детету купили књигу? Када сте последњи пут прочитали свом детету причу за лаку ноћ? Не сећате се? Ако мислите да је прекасно, није. Никада није касно за добру причу пре спавања. Посебно када прича пре спавања има едукативнни карактер и важне поруке које могу оставити трага у одрастању детета. И то не било каквог трага, већ оних трагова који ће дете упутити да никада не треба да одустане ни од чега. А приче из едиције о Маји вратиће вам веру у безбрижно детињство. Очекујте приче које ће дете научити и поучити. Приче које носе у себи веома важне поруке:
Маја у золошком врту,Маја у авиону,Маја и љубав према понију,Маја и свемогућа ласица,Маја много воли брата,Маја чува децу.

Само на основу наслова можете закључити колико ове приче инспиришу дете да трага и машта. Да постане попут Маје. Приче за лаку ноћ, посебно едиција о Маји, имају утицаја на развојни пут детета. Не само што утичу на проширење сазнања, утичу и на формирање ставова. Значај читања пре спавања се огледа у нити која повезује родитеље са децом. Дете усваја норме и правила понашања. Ако буде немирно - престаће прича, ако пажљиво слуша - можда чује још једну причу. Кажете да савремено дете не воли књигу нити воли да чита. Да ли сте са тим истим савременим дететом причали о значају књиге? Да ли сте причали о интересовањима дете? Онда није ни чудо што дете данашњице нема формиране читалачке навике. Навике се формирају. А никада није касно. Чим пре почнете да читате детету - то ћете га пре навићи да се и само интересује за одређену литературу, литературу која одговара његовим интересовањима. Једна прича каже: "Сине, када си био мали куповао сам ти најлепше и најскупље играчке. Ниједан твој друг није имао такве. Имао си све. Зашто се сада понашаш овако према мени? Чиме сам заслужио твоје непоштовање? Син одговара: „Да, тата, имао сам све осим тебе и твог времена...“ Време је то што деца траже од нас. Ако не можете пронаћи довољно времена у току дана, пронађите пре спавања. Важно је.

П.С. Приче за лаку ноћ јесту важне. Подједнако важне као и снови. Подједнако важне као и циљеви које касније постављамо испред себе. Да није било тих прича и вере у срећан крај, никада не бисмо веровали да је сваки наш сан остварив. Никада не бисмо веровали да је све о чему маштамо оствариво. Зато ову књигу препоручујем свима онима који верују у срећан крај. Свима онима који желе да сањају лепше снове.
П.С.С Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3470_knjiga_maja_pricice_za_laku_noc_laguna.html


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар