twitter
rss

Није лако бити бака једном унучету, а камоли неколицини унучета. Можда је најтеже бити бака целом селу. Како је могуће да једна бака буде бака целом селу? Могуће је. То није обична бака. Како једна бака може да буде необична, санајте у роману Јелене Росић који нуди узбудљиву причу о одрастању једне девојчице из чије перспрективе можете видети много више од једног живота. Обиље догађаја, прича, ликова који су обележили не само једно детињство, већ и једну старост.


Ходале смо улицом с безброј углова држећи се за руку, међутим, за све то време она је ћутала.(...)- Спава када је будна, а када не спава, она-она-она онда - отпочео би деда гласно мљацкајући, али пре него што би довршио мисао, већ се окретао на другу страну, као да му нешто забрањујем.Мада то се већ догађало.Била је и није била ту док смо корачале, даље и још, поред артерског бунара на углу и ринглова са изгужваном сенком у којој су се играла деца.


Каква је то бака која је у исто време будна и није будна? Ко је унука која се усуђује да са тако важном баком шета улицама које имају безброј углова? Улицама које носе приче које су много старије од саме баке. Улице у којима појава баке води ка мноштву питања понаника и непознаника.

Само, ако ћемо право, спавала-не спавала, баба је у сваком погледу и прилици била као из приче.Око чела: седа коса.Наочари: на врх носа.Осим тога, приметила сам да у оваквим назови-стању, изврсно трепће те претпостављам да пријатељи, познаници али и сви други, мени непознати, који би нас сваки час пресретали тражећи савет, нису чак ни приметили шта се догађа. Ако ништа друго, бабино мишљење су изузетно ценили и зато би ћутања током интимних, уличних разговора држали за ништа мање вредно од злата.Уосталом, бити успешан а камоли признат у послу као што је њен не беше мала ствар - бар не у селу у којем је владало - бар не у селу у којем је владало предубеђење да запошљавањем прекомерног броја бабица на простору неадекватне површине нејач постаје килава, при чему се надлежни органи инсистирали да потребе сеоске општине не изискују два радника у овој струци.


Мистериозна бака је много више од мистерије за цело село. Више од оних који се сматрају породицом. Више од породице. Бака је бабица која представља свету личност у селу. Будући да је једина те врсте, поштовање је веће. Међутим, много тога не би било тако да поред ње није дедачија је улога много већа него што можете да замислите.

Али шта се ту може када је деда, по свему судећи, више волео да разговара са својим саборцима и да испред самоуслуге испија са њима пиво и разглаба о серији заснованој на истинитим ликовима и догађајима у којима су својевремено и сами учествовали и који су, ако ћемо право, били једнако стварни колико су то били и они.


Улога деде у животу једне бабице је подједнако важна као и улога једне серије у животу целог села које своје приче прича само на једном месту - испред самоуслуге. О значају унуке за целу причу нећу говорити. Она је много више од наратора. Много више од лика. Она је личност која представља централну осу око које се окреће сваки од догађаја који бива покретач радње. Зашто је улога девојчице најважнија, ако смо закључили да је бабица та која је најважнија, сазнајте у роману који вас неће оставити равнодушнима. Плакаћете, смејаћете се и живећете живот који вам се чинио страним. Начин на који тече прича вас чини једним од актера приче. На вама је да одлучите ко ћете бити.

П.С. Изузетно нијансирана прича о одрастању и старењу. Прича о судбинама које се преплићу иако немају додирних тачака. Прича о девојчици у чијој је бити радозналост за све што се око ње догађа. Догађаји који мењају поглед на свет и свет који мења поглед на сеоску средину. Сложеност живота и лакоћа живљења. Прича о љубави која нема рока трајања у време када све има рок трајања. Све у једном роману. Наједено је и разлог ашто овај роман препоручујем деци. Да схвате да их њихова радозналост може одвести до много одговора на питања на која и нису очекивала одговоре. Свет очима детета је једина визија света коју је требало да задржимо приликом процеса одрастања. Зашто је важно остати дете, сазнајте у роману који нуди много више од приче о бабици, деки и унуци.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Архипелаг на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.arhipelag.rs/arhipelag-magazin/arhipelag-na-sajmu-knjiga-2/


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар