twitter
rss


Некада је Бранко Коцкица отпевао песму нашег одрастања, а данас једна Марија пева песму вечности која је уткана у лутке које причају своје приче. Поред лутака Марија преноси песму неодрастања на све аспекте свог деловања. Зашто детету купити лутку која је дело petljica_igrackica_handmade сазнајте у причи која у себи носи радост детета и мудрост одраслог човека. Иначе, данас је диван дан дами која се налази иза профила petljica_igrackica_handmade и овако ћемо јој пожелети још много успеха, играчака, прича и песама јер живот који она живи јесте једна слатка бајка на јави.

На слици се налази наша другарица Маша из Маминог и Машиног света, а ранац је дело Петљице.

  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Марија Марковић, по занимању посластичар. Мој хоби је заправо и моје тренутно занимање, а то је плетење. Поред тога уживам у времену које проводим са породицом, волим да кувам и експериментишем у посластичарству. У животу се водим филозофијом несебичног даривања. Поклонити, даровати, учинити некога срећним и притом не очекивати ништа заузврат, је чин који ме доводи до личне сатисфакције, као и проналаска мотивације за нове радове.


  • Шта је, када и како је настао пројекат Петљица?
Како се годинама бавим плетењем за личне и породичне потребе, као и из хобија, одлучила сам да ову креативност преточим у занимање. Први радови су настали октобра 2017 и више су ишли у правцу конфекције за одрасле и децу. Сада су то претежно играчке и морам бити искрена, тај правац ми се више допада.


  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело? Ко Вам је пренео ову дивну вештину?
У изради ми првенствено помажу чланови уже породице, али се најчешће трудим да сама завршим производ, јер сам тада најзадовољнија. Занат сам као мала крала од своје баке, касније и од маме, проблем је био прилагодити се, јер сам ја леворука а оне су десноруке. Жеља за учењем је на срећу била јача, па ми је касније индивидуално истраживање на тему метода плетења путем интернета помогло да се извежбам и усавршим.


  • Коме су намењени производи Петљица? Да ли је прилагођена посебно неком узрасту?
Оно што је јединствено код ових производа, је то да немају одређену циљну групу. Луцкастим креацијама се највише радују најмлађи, док се најстарији такође веома радују необичном, ручно прављеном комаду гардеробе као и мањим ситницама.


  • Којим темама се бави Петљица? Шта Вас мотивише? Где налазите инспирацију?
Идеја петљице је да у домове унесе традиционални дух, праве али нажалост често изгубљене вредности и сигурност. У данашњем времену технологије и суфицита пластичних играчака на тржишту, производи од еколошких материјала су нажалост изгубили на значају. Циљ и мотивација се заправо и базирају на томе, да малени принчеви и принцезе уживају у игри са плетеним играчкама, без опасности да ће се непотребном пластиком или металом повредити. Циљ је такође подстаћи младе таленте креативности, јер имајући у руци такву једну играчку, добиће и сами идеју да направе нешто слично – ако ништа друго онда обичну ”крпeњачу”. Инспирацију налазим у људима који ме окружују, првенствено у најмлађим члановима породице.


  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе са потписом Петљица? Позитивни/негативни коментари
Реакције су фантастичне. Породице ме препоручују другим породицама, дечица носе своје играчке на спавање а учитељи и васпитачи су најзадовољнији позитивним утицајем ових играчака на децу а то је, као што сам напоменула: креативност и окренутост здравим материјалима и природи.


  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Нажалост да. Док су родитељи свакодневно прековремено у својим канцеларијама, заокупљени рачунима и бригама, деци се најчешће гурају таблети и мобилни телефони у руке како би били мирни и имали занимацију неко одређено време. Тиме се деца отуђују, радују их материјалне ствари, и та је радост најчешће кратког рока. Комуникација са виртуелним машинама их чини агресивним, асоцијалним, раздражљивим. Детињство им пролази у собама и кућама, машта остаје заробљена иза екрана мобилних телефона. До неке деце чак никад ни не стигне.


  • Да ли деца данашњице знају да маштају? Како им Петљица помаже у томе?
Као што сам у претходном одговору нагласила, машта код деце данашњице је све чешће мисаона именица. Петљица им помаже да у интеракцији са својим плетеним играчкама, деца стварају имагинарне светове, смишљају бајке у којима су они и њихове меде главни актери и на такве приче никада не ставе једну, већ само три тачке.


  • На који начин можемо доћи до производа Петљица? Ваш контакт, цена?
Производи се за сада рекламирају и наручују преко фејсбук странице petljica_igrackica_handmade, као и инстаграм профила. Тамо се могу наћи и фотографије досада израђених производа и креација мада сам ја отворена за сваке предлоге и жеље. Уколико клинци имају неки необичан захтев, увек сам ту да саслушам и у договору са родитељима дођем до идеалне играчкице. Цене су индивидуалне и зависе од величине производа тј. уложеног рада и материјала.


  • Планови за даље?
При сакупљању повратних информација о квалитету мојих услуга и самосталном истраживању на интернету, дошла сам до неких нових идеја који се тренутно налазе у иницијалној фази израде прототипа. О чему се ради, не бих тренутно да откривам али ће свакако донети осмехе и радост у наше дивне породице.





1 коментара:

  1. Divni radovi. I jos divnija devojka. Vas blog postovana Jelena je pun zanimljivih i lepih tekstova. Srdacan pozdrav.

Постави коментар