twitter
rss

Како је могуће једну тиху књигу носити гласно кроз одрастање? Веома лако. Тихе књиге имају утицаја на каснији развој детета. Развој фине моторике је у уској вези са развојем говора. Упућивањем детета на хватање, померање, посматрање можемо постићи развој знања, вештина и умења које ће дете носити кроз живот. Мислите да није тако? Данас имам част да Вам представим једну даму која ће вас уверити у којој мери тихе књиге имају утицаја на одастање детета.
  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Марија Јеремић. По струци сам специјални педагог, по занимању графички дизајнер, а по опредељењу професионални рукотворац.



Мое тихе књиге је пројекат настао пре три године као покушај да свом детету направим играчку која ће је зантересовати на дуже стазе, а да из ње може нешто и да научи. Пројекат је успео и књиге су почеле да се нижу једна за другом – за пријатеље, познанике, родбину…
 
Временом се круг проширивао и тако су настале Моетихе књиге. Иначе, поред тихих књига израђујем још много производа: интерактивне играчке, торбице, ранчеве, украсе за косу, украсе за дечије собе итд.

  • Ко Вам помаже у изради сваке од књига обзиром да је свака уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдила једна књига? Како успевате да ускладите посао и породичне обавезе?
Књиге израђујем сама. Трудим се да у сваку страницу убацим нешто ново и другачије и да свака следећа што мање личи на претходну јер ни сама не волим да правим исто. Ипак, понекад су жеље муштерија да неке странице буду исте и у таквим случајевима морам баш добро да се потрудим да много не променим страницу.

 
Време израде књиге зависи од много фактора – од узраста детета, броја страна, од тога да ли сам већ радила несто слично па имам шаблоне или морам да правим нове, да ли већ имам неке поруџбине на чекању. Обично књиге буду готове за 10 – 15 дана.


  • Коме је намењена Мое тиха књига? Да ли је прилагођена посебно неком узрасту?
Тихе Књиге намењене су деци од 0-7 година, а поред њих израђујем производе и за старију децу (Монтесори мапа света, азбука, ранчеви, торбице, украси за косу и за дечије собе).

 
Књиге су прилагођене узрасту, а од узраста зависи садржај књиге. За млађу децу и бебе се праве простије књиге са лакшим задацима, док су за старију децу активности нешто компликованије. 


  • Којим темама се бави Moe тиха књига? Колико књига постоји ако бисмо их рангирали према тематици?
Досад сам имала баш пуно тема за тихе књиге и увек има нових јер се од свега може направити тема за тиху књигу. У изради се водим највише едукативном страном и покушавам да у сваку страницу унесем што више детаља преко којих деца могу да уче оно што је њиховој узрасној групи примерено.

  • Одакле извире инспирација за теме тихих књига? Ако се деси да нестане, где је тражите
Инспирација је, као и свима уосталом, свуда око нас. Доста инспирације добијам кроз дружење и игру са мојом ћерком.  А ако некада и нема инспирације – увек је ту интернет. 


  • Који дидактички принципи и теорије се налазе у основи Moe тихе књиге? Које ефекте можемо очекивати коришћењем Moe тихе књиге у васпитно-образовном процесу?
Коришћењем тихе књиге код деце се развија на првом месту фина моторика чији је развој уско повезан са говором, а значајан је и развој интелектуалних, когнитивних, сензорних способности. Такође, активности у тихој књизи могу позитивно да утичу на координацију рука – око, развој пажње, концентрације, маште и креативности.


  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на Moe тиху књигу? Позитивни/негативни коментари.
Одрасли су углавном одушевљени. Васпитачи и учитељи имају жељу да и сами направе неку књигу чак сам од њих добијала и одличне сугестије. Родитељи се са великим задовољством укључују у игру са децом и до сада сам имала само позитивне коментаре од њих.

 
Деца су наравно одушевљена што је вероватно и последица тога што и њима недостају “паметне” играчке као и играчке које ће их повезати са родитељима, а тихе књиге праве ту повезаност у игри јер родитељ ипак мора да се укључи и да са дететом ради на решавању задатака.

 
До скоро су се Мое тихе књиге продавале само по препоруци, евентуално на сајмовима ручних радова, а однедавно постоји страница на фб и профил на инстаграму преко којих се могу пратити радови и наручивати. 

Цена књига је од 600 – 1000 дин по страници за књигу 22x22cm.. Књиге за бебе су око 1500 дин  И димензија су 14x14cm. Књиге које су већ готове могу бити различитих димензија  и цена им је фиксна, а зависи опет од много фактора – компликованост, утрошак материјала…


Од скоро се уз сваку књигу добија и платнена врећица за чување јер сам схватила да је тако најпрактичније и деци и родитељима.


Фејсбук профил: http://facebook.com/moejewelry/ 
Инстаграм профил: http://instagram.com/tihe_knjige_moe/

  • Планови за даље?
Што се тиче будућих планова, на првом месту је веће ангажовање на друштвеним мрежама. Наравно, ту је и подизање квалитета тихих књига, као и проширивање асортимана у смислу додавања страница које могу бити у понуди.



 

П.С. И даље сматрате да тихе књиге немају утицаја на одрастање појединца и формирање личности? Наравно да не. Марија је представљајући своје производе представила себе не само као специјалног педагога већ и као једног професионалца који стоји иза профила Моетихе књиге. Особа која познаје значај сваког детаља и утицаја свега направљеног на појединца је управо оно што је она по струци. Зато када трагате за тихим књигама потражите професионалца код кога ништа није случајно, ни детаљ, ни боја, ни облик.
П.С.С. Драга Марија, хвала на дивној тобици у коју ћемо кроз одрастање понети много маште детињства.
Јелена Стошић Јовић, М.Sc.


0 коментара:

Постави коментар