twitter
rss

Колико живот може да се окрене када Тесла постане саставни део вашег живота? Да, Никола Тесла. Можда ће се променити ако ви постанете део његовог живота и његове приче иза које по предању стоји један „особењак“. Да ли је то предање само предање или је истина далеко другачија од онога што је важило за Николу Теслу? Одговоре потражите у роману Иштвана Лакатоша који на веома специфичан начин приказује илуструје све оно што чини биће и дело једног генија. Уколико мислите да је ово само Теслина биографија, варате се. Роман је много више од биографије, много више од илустрованих изума, много више од генијалности.


Ово се дешава у једном ПРЕДАЛЕКОМ ВЕЛЕГРАДУ. Тако се зове јер је баш, баш далеко. Ако не верујете, погледајте само кро прозор! Да ли га видите? Наравно да не, јер је стварно превише далеко да би се видео, ПРЕДАЛЕКО.

У далеком, предалеком велеграду, по крововима кућа шуњала се једна тајанствена особа. Али, зашто би се неко шуњао по крововима? Постојао је неки план, план крађе. Да, тајанствена особа је крадљивац. А постоји и нешто горе од чињенице да је неко крадљивац - чињеница да је крадљивац, уствари, крадљивица. Да, крадљивац је девојчица.

Још се није помирила с тим да се овде горе све плаћа некаквим безвезним папирићима, а Калауз је захтевао од њих да се сваког дана врате пуних џепова. Најбоље су пролазили кад су крадуцкали о оне сјајне како-се-беше-зову.Девојчица је рачунала да ће је због тих тобож драгоцених дрангулија извесно време оставити на миру. Калауз је издашно делио ћушке, а понекад би их из чиста мира оставио без вечере. Зато није било лоше грицнути за време ноћних похода.Баш је хтела да се врати, кад је у даљини угледала НЕКУ ЧУДНУ НАПРАВУ! Издалека је имала облик куполе, а изнутра је треперило плавичасто-беличасто светло. Била је прилично ЗАСТРАШУЈУЋА. 

Ко су они? Они су сирочићи које је нашао Калауз. Деца која уместо детињства и играчака преживљавају све оно што нико не би желео ни да доживи. У свом походу на плен те вечери, девојчица-крадљивица, је наишла на нешто крајње неочекивано и чудно. Ко зна, можда ће Калаус бити задовољан крађом која се одвијала те вечери. Само, како украсти веома чудну направу када нико није сигуран како она функционише. Добро, можда не баш нико. Тај који је направио сигурно зна чему је намењена.

Кад - нешто се помаче пред њом. Нека сувоњава прилика у белом мантилу дреждала је међу калемовима и - ЗУРИЛА ПРАВО У ЊУ! Није успела ни да дође до даха, а купола се отвори и она се суноврати у дубину, посред муња.

Нико други него највећи геније свих времена. Посебно времена у коме је Ема, девојчица крадљивица, живела. Сусрет Николе Тесле и Еме није био ни мало пријатан, посебно не по Ему која је падајући кроз куполу, завршила право у каду пуну воде. Још непријатније је било када је сазнала да „сувоњава прилика у белом мантилу“ није сама.

Ко је живео са Теслом? Како се Тесла понашао према свима онима који су случајно или намерно постали део његовог живота? Како је Тесла оживео свог пса? Који научник је хтео да надмаши Теслу и његове изуме? Како је Ајнштајн постао део живота Николе Тесле? Колико живот може да се окрене када Тесла постане саставни део вашег живота? За све оне који су постали саставни део Теслиног живота, живот се јесте променио. Полако и нечујно, а у исто време брзо и гласно. Промене су изражене у животу Еме. Животу који је живела код Калауза и животу који живи код Тесле, почевши од сивих металних кревета који се налазе код Калауза и оних који певају успаванке који се налазе код Тесле. Ненавикнута на све што је добро, Ема, се налази у чуду. Временом чудо постаје нормално. Све оно што се чинило чудом, уствари, јесу нормалне околности. Живот има смисла јер Ема упознајући Теслу, упознаје себе. Упознаје бића која се чине чудним. Сва та чудна бића јесу своја. Нико их није приморао да буду оно што нису, за разлику од Калауза. Свако од бића која се налазе у Теслиној околини има потпуну слободу. Слободу за коју Ема није знала ни да постоји јер је њен живот био сачињен од мрвица свега што је добијала.

П.С. Како живот може да се промени када ви постанете саставни део живота Николе Тесле? Веома. Свако чудо, ма колико чудесно има своје научно објашњење. А за оно што наука објаснити не може - љубав налази решења. Роман о Еми и Тесли „Замало смртоносни зрак“ јесте прича о несебичности једног „особењака“ који прихвате све оне који су другачији о одбачени. Чини се да „Замало смртоносни зрак“ није само изум, већ зрак наде који је преплавио биће Еме, управо из разлога што Ема није навикла ни на шта што је добијала у кући Тесле. Иако нико раније није веровао у њу, посебно Калауз, Ема решава све, наизглед, нерешиве ситуације, оне у којима ни сам Варнава не налази решење. То што Ема није одрасла у средини која ће је мотивисати и подстаћи да непрадује у сваком смеру, не значи да је она остала да живи у оквирима који су јој понуђени. Бежећи из оквира налази неограничену генијалност. Зато ову књигу препоручујем свима неограниченог ума (посебно узрасту 9-12 година). Не дозволите да вас нико ограничава.Не дозволите да будете део ограничења у свету у коме ограничења не постоје. Научите да су ограничења само у глави и не доволите да постану саставни део вашег живота.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Одисеја на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.odiseja.co.rs/index.php/edicije/prozna-putovanja-romani-za-decu-i-malde/1012-ema-i-tesla-1-detaljno

Јелена Стошић Јовић, М.Sc

0 коментара:

Постави коментар