twitter
rss

Какав би био живот када музика га музика не би описивала? Вероватно живот у „молу“. Кажу да живот чине црне и беле дирке. Црне представљају све оно што нам се дешава, а што се не може означити као добро; беле оно што нас чини оним што јесмо - срећнима. Да живот не свира по црним и белим диркама, не бисмо имали савршену мелодију. Тако је и са нама, да се не дешавају лепе и мање лепе ствари, никада не бисмо знали да препознамо ни срећу ни срећне тренутке. А они лепршају око нас попут нота које мењају сваки наш тренутак. Зашто је важно препознати ноте и мелодију која ће нас водити кроз одрастање? Откријте.

Слика преузета са: http://finesa.edu.rs/vise-od-muzicke-igre/

Охрабривање је основа свега. Основа сваког почетка. Сваког музичког почетка. Где нема речи, музика проговара савршеним складом. Да ли тај склад мора увек да буде савршен? Не. Може се тежити ка савршености, али се не може почети и очекивати савршенство. У томе и јесте грешка едукатора. Полази се од идеје савршеног уместо од идеје корачања ка савршеном. Ако музика има моћ да обликује карактер, ко себе сматра довољно компетентним да тај исти карактер руши? Ако је љубав у основи свега, зашто проналазити грешке? Зато је охрабривање важно. Нико неће истог тенутка научити да свира било који инструмент, али не треба посустати, него охрабрити дете да покушава инова и изнова. Ако не помаже теорија, игра ће помоћи. Не било каква игра, већ 111 игара које су намењене свима који верују да никада није касно да се почне са учењем. Оставите све обавезе по страни и спремите се за музичко описмењавање кроз игру. Игре (њих 111) су разврстане у осам сегмената од којих је сваки подједнако важан:
  • Ритам.
  • Упознавање са музичким симболима, терминима и инструментима.
  • Игре за прстиће.
  • Игре за развијање певачког стваралаштва.
  • Слушање.
  • Звучне имитације и ономатопеје.
  • Игранка на нотном систему.
  • Кода.

Како је могуће да се дете музички описмени кроз игру? Могуће је. Игра је основа свега. Играјући се дете ствара и учи, а знања која стекне уз помоћ игре лако прерастају у вештине. Требало би само пронаћи довољно љубави у себи да гледамо срцем. А музика се једино срцем може разумети. Деца то знају. Зато им никада, али никада, немојте рушити мисао да нешто могу. Деца могу све. Охрабрите. Подстакните. Мотивишите.
П.С. Платон је рекао: „Музика даје душу универзуму, крила уму и машти и живот свему!“ Да ли желите да младом бићу ускратите оно што ће му дати крила. Можда није свако дете надарено за музику, али свако дете јесте надарено за неку област. Пустите га да само трага, да само открије којим путем ће га одвести живот. Можда ће то бити пут којим се ређе иде. Најбоље је ако иде тим путем, али му немојте показивати смер. Нека само погреши, научи, увиди грешку и нађе решење. Да није грешака нико од великих композитора не би ни постао толико значајан. Допустите вашем детету да греши. У васпитно-образовном раду имала сам прилику да се сусретнем са децом која су означена као она која „немају слуха“, али неизмерно воле музику. Неизмерно воле стварање. Зашто им ускратити љубав према нечему? Ко је довољно елоквентан да оцени да ли је неко дете музикално или није? Не омаловажавам никога, али пустите дете да само оцени. У томе лежи и значај ове књиге - препознавању и вежбању. Зато је препоручујем свој деци која воле музику. Да науче играјући се. Тако ће и најбоље научити. Препоручујем је свим едукаторима у музичким школама, да провере знања полазника користећи управо игре које је осмислила ауторка књиге. Препоручујем је и учитељима/учитељицама, наставницима/наставницама како не би делили децу на оне које немају и оне које имају слуха. Зар је толико важно да ће се у хору наћи један гласић који не зна да пева? Није важно јер тај гласић воли певање. Зар је важно да на школској приредби свака нота буде на месту? Није важно све док се деца играју и забављају. Учите од детета, растите кроз њега и његове потенцијале, оно ће само увидети грешке и радити на њима. Немојте га понижавати, похвалите га. Похватите сваки његов напредак. Ова књига ће вам помоћи у томе јер имате 111 начина да научите, играте се и похвалите дете.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Финеса на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://finesa.edu.rs/vise-od-muzicke-igre/


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар