twitter
rss

Авантура Тома Гејтса се наставља. Савршени свет се претвара у савршене изговоре. Књига Лиз Пишон, Изванредни изговори (и друге добре ствари), представља наставак првог романа ка свим пољима које нисте очекивали. Уникатна прича о одрастању, проналажењу себе и изговора који чине једно детињство.


Пробудио сам се јутрос и изненада се сетио нечег што је апсолутно САВРШЕНО. НЕМА ШКОЛЕ ЦЕЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ. Могу да заборавим СВЕ лекције (и све што ме нервира - као што је на пример, Маркус Мелдру). А могу да се усредсредим само на ДОБРЕ ствари као што су:- Налажење нових начина да изнервирам Дилију. (А има их онолико!)- Цртање сличица (које нервирају Дилију).- Блејање у ТВ и ждрање карамел вафли.- Ждрање карамел вафли и буљење у ТВ. И оно најважније... Свирка у бенду са Дереком (најбољим другаром и комшијом).


Савршени свет Тома Гејтса не може бити савршенији. Нема школе. Нема књига. Нема домаћег задатка. Или се само чини да нема.

ХА! ХА! Имаш фрку. Мама хоће да те види овог часа. ЛУЗЕРУ!(...)Када сам дошао до маме видео сам да држи у руци писмо из школе. Напињем се из све снаге да се сетим БИЛО ЧЕГА што би могло да буде проблем.
Не... не могу ничег да се сетим. (Невин сам.)Али по томе како ме Мама гледа, у фазону /Шта имаш да кажеш у своју одбрану?/ нешто сам сигурно предвидео. Пружа ми писмо да га прочитам.
ОКЕЈ, сетио сам се.


Домаћи задатак! Онај исти домаћи задатак који је имао свој савршени изговор зашто није урађен. Онај исти домаћи задатак који се истог тренутка мора урадити.

„Најбољи тренутак је овај садашњи“, рекла је мама и додала: „Нећеш спавати код Дерека док не урадиш свој домаћи.“


Најбољи тренутак, садашњи тренутак, прераста у тренутак катастрофе. Тренутак када не постоји ни мало инспирације која би олакшала надолазећу катастрофу. Како први приказ, који је говорио о 3ОРТАКА није успео, требало је озбиљније приступити изради истог. Озбиљнији приступ је подразумевао озбиљнију литературу. Правац по књигу. Књигу о дрвећу. И приказ је готов. И распуст од две недеље може да почне. Чини се да тај распуст траје вечно, али не. Дружење са Дереком, рођаци, гледање најстрашнијег филма, зубобоља и последњи дан распуста.

Лоша вест је да ми зуб сева с времена на време. Не могу да верујем да је распуст ТАКО БРЗО прошао и да сутра опет идем у школу.
Ако мами кажем за зуб, можда ћу добити слободан дан. Али то би значило:1. Да треба да идем код ЗУБАРА.2. Да треба да истрпимсве што ми раде са зубом.3. Да дуго НЕЋУ моћи да једем СЛАТКИШЕ или било шта што има шећер.4. Да треба да надокнадим пропуштене домаће задатке. 

Гора вест од зубобоље је повратак у школу. Знајући Тома Гејтса повратак у школу је значио само једно. Много изговора. Како ће бити оцењен рад који говори о дрвећу? Да ли ће уопште бити оцењен? Како ће се ученици провести на излету? Како ће Том Гејтс представити свој рад у природи? Како ће Маркус бити ухваћен у превари? И најважније питање: Како ће бенд Тома Гејтса доживети успех? Сазнајте у више него узбудљивом роману који ће вам потврдити како детињство може бити забавно.

П.С. Детињство је разлог који се налази у основи препоруке ове књигу. Све оно што чини једно детињство, укључујући и изговоре је довољан разлог за све што чини дете оним што јесте. Дете коме је игра важнија од књиге. Дете коме је слобода важнија од школске клупе. Значај ове књиге је управо у томе што је ово једна од оних књига коју ће деца заволети управо због стила којим је написана, као и због саме приче. Нису све књиге досадне. Покажите деци да постоје и забавне књиге које и те како могу да поуче. Само тако ћете развити читалачке навике детета. Само тако ћете развити љубав према писаној речи.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: 


Јелена Стошић, М. Sc.

0 коментара:

Постави коментар