twitter
rss

Када Вам се нуди избор између цртаног филма и књиге већина радије бира цртани филм не мислећи о развоју читалачких навика код деце. Данас Вас уверавам да ћете се покајати ако се одлучите за цртани филм пре књиге, јер је у питању књига из едиције Калимеро и другари чије илустрације инспиришу. Иначе, књига Калимеро и чаробна оловка, прва књига наведене едиције Вам нуди причу која може додатно заинтересовати све да почну да се баве сликарством.


Часови су се завршили и сви ученици из Калимеровог разреда изашли су у двориште. Учитељица је отпратила Пјера и Скочка до улаза дајући им њихове цртеже. - Цртање портрета вас није баш надахнуло - рекла је учитељица. - Хајде, сигурна сам да ће сутра бити боље. 


Кажу да је свако јутро паметније од вечери. Да је сваки дан нова прилика. Али не и за Пјера.
-Ух! Што се цртања тиче начисто сам пробао! Пјеро е отишао из школе разочаран и обесхрабрен. Није ни прометио да га пријатељи чекају.- Дођите, не можемо Пјера оставити оваквог! Повикао је Калимеро. - Идемо до њега!



Кажу да нам је у тим сивим данима, данима у којима нема ни мало светлости, најпотребнији пријатељ. Или троје њих. 

Калимеро, Присила и Валеријано су покушали да развеселе свог пријатеља. Али Пјеро је и даље био тужан.- Плашиш се да ће твоја мама сазнати да си лоше урадио цртеж? - упитао је Калимеро. - Да, зато сам га бацио у смеће.Изненада, Пјерова мама је ушла у собу са цртежом у рукама.- Мој малени Пјеро, не разумем! Па ти иначе тако лепо црташ! Сигурна сам да твоја учитељица не препознаје твој таленат. Пребацићемо те у друго одељење!



Кажу да је у тим сивим данима, када нам је довољан пријатељ или троје њих, увек још један облак очекивања изнад главе онига који брине.

- О не! Молим те мама! Признајем, намерно сам лоше урадио јер су друга деца љубоморна.
- Добро Пјеро, али следећи пут рачунам на тебе, мој малени уметниче!
 

Можда су очекивања наше околине онај сиви облак који се чини тамнијим од осталих облака. Зато треба одвојити своје жеље, могућности и снове од очекивања околине. Неће бити лако. 

- Јадни Пјеро! Ако промени одељење , то ће заиста бити неправда! - рекао је Калимеро.Не брини, Калимеро, смислићемо неко решење... Сви у Млин! - узвикнула је Присила.


Да. У оним данима када се сваки облак чини тамнијим него иначе довољан је један пријатељ или троје њих. Пријатеља који сањају сниве заједно са вама. Пријатеља који
верује онда када нико други не верује у вас. Па ни Ви сами. љубав!!!!
П.С. Зато је важно, можда и најважније имати снаге да сањате. Снаге да маштате. Снаге да верујете. Само живите вас сан. Ни по коју цену снове околине. Зато препоручујем ову књигу одраслим особама да се подсете важности људи око нас. Да се сете колико је тешко бити дете које живи снове околине уместо својих снова. Зато је препоручујем и деци. Да никада не одустану. И када се чини да нема светлости, потражите је у Вама самима. Светлост која се налази у сваком од нас ће нам обасјати и најтамнији пут. 
П.С.С. Хвала издавачкој кући Evro Book на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.evrobook.com/kalimero-i-drugari-1.html#sthash.9oDxOsCA.dpbs


Јелена Стошић, M.Sc.

0 коментара:

Постави коментар