twitter
rss

Принцезе. Свака девојчица од малена жели да када порасте буде принцеза. Али... живот, обично има другачије планове. Не, то нису планови који иду у неком другачијем смеру. То су планови који се тичу наше визуелизације појма принцеза. Кажу да живот прави планове за живот док ми правимо сопствене планове. И у праву су. Зашто? Зато што принцезе нису, нужно, пахуљице, које чекају принца. Многе од њих су праве ратнице и лице свега онога што што носе најхрабрија и најснажнија предања. Ко су те принцезе? Сазнајте у књизи која поред феноменалних прича носи још снажније илустрације у којима се можете огледати.


Да ли сте припремили своју карту за пут око света? Нисте? Ова књига је карта, али не карта у једном смеру. Путоваћете и враћати се себи. Почећете да трагате и вратите се из стања лутања у стање самосвести. Схватићете колико је принцеза налик вама. Можда схватите колико сте ви саме налик принцезама које су некада корачале овим просторима. Схватићете на чијим темељима градите себе и своје размишљање. Уколико пронађете себе у корацима којима су корачале ове принцезе будите сигурне да се крећете правим путем. Тај пут није утабан пут. То је пут којим се ређе иде. То је „тежи“ пут који обично води срећним исходима. А срећа... Срећа не значи да ће тај пут бити без кривина и падова, нити да је сваки корак лак. Срећом се може назвати исход и сазнање да су још многе принцезе корачале тим путем како би постале део предања. Свака од њих је живела широм света који је желео да сачува приче о њиховој лепоти, храбрости и истрајности. То нису принцезе које су седеле и чекале свог принца. То су принцезе у чијој се бити налази ратница која је спремна да се бори против свега што јој је наметнуто. Многа имена ћете препознати, али приче о њима, можда нећете. Разлог тога је што су годинама уназад принцезе представљане као „пахуљице“, а заправо свака од њих носи у свом имену причу стару вековима. Причу која, умало, да буде заборављена. Али, није. Ако се у вашим рукама налази ова књига, будите сигурне да се упознајете са причом која у себи носи векове. Будите сигурне да се упознајтете са принцезама које су корачале срцем како би пронашле своје „место испод Сунца“:
  • Анђелика - Лепотица без премца,
  • Гиневра - Бела Вила,
  • Василиса - Мудра принцеза жаба,
  • Брадаманта - Принцеза ратница,
  • Мулан - Цвет манголије,
  • Свежна краљица - Краљица леденог срца,
  • Шехерезада - Приповедачица,
  • Нефертари - Сунчева дева,
  • Маја - Чуварка Мајке Земље,
  • Вопи - Бели Облак,
  • Покахонтас - Индијанска леди,
  • Бели Љиљан - Небеска принцеза.

Многа имена ћете препознати, али приче о њима, можда нећете. Разлог томе је заблуда у којој смо живеле свих ових година чекајући принца, уместо да саме покушамо да га пронађемо или да саме постанемо своји принчеви. То је оно што се налази у есенцији свој ових прича. Оригинална предања која су нам мање позната. А требало би да знамо колико њих је, налик нама, живело, корачало, волело и сањало на овим просторима. Сада знамо. Сада постоји писани доказ колико је њих попут нас и колико је нас попут њих.
 П.С. Огледало свих оних девојчица које размишљају „изван кутије“ је, управо, прича о свету принцеза које се не могу назвати обичним. Оне су све, само не обичне. Баш као и девојчице којима бих препоручила ову фантастичну књигу. Разлог рашто је препоручујем „необичним“ девојчицама? Много је разлога. Чини се и превише разлога за све оне које се свакодневно усуђују да поеде саме себе и докажу колико су девојчице свемоћне, баш попут представљених принцеза. То су оне које се свакодневно боре против ветрењача и које израстају у много више од Дон Кихота. То су оне које не траже заслуге, а свакодневно добијају признања за сваки свој корак напред. То су оне које се не труде да уду примећене, а ивају примећене. То су принцезе које живе међу нама и које треба препознати. Свима њима ће ова књига бити доказ да су од давнина постојале принцезе попут њих. Препоручила их је и родитељима који су оформили младо биће у биће које није „табула раса“, да нађу инспирације да посану још већа аспирација својим девојчицама. Препоручучила бих је и свим дечацима. Да, дечацима. Да када одрасту знају шта треба ценити и тражити у маси. Захваљујући овој књизи знаће да цене и процене све оно што називамо правим вредностима.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3655_knjiga_predivan_svet_princeza_laguna.html.


Јелена Стошић Јовић, М.Sc. 

0 коментара:

Постави коментар