twitter
rss

Проблеми са којима се родитељи данашњице сусрећу немају границе. Деца одрастају у савременом интерактивном окружењу пуном савремених технологија у коме не помажу традиционални савети. Како традиционалне савете прилагодити савременом детету је изазов са којим се сусрећу не само васпитачи/васпитачице, учитељи и учитељице него и родитељи. Како доћи до појма мирније, лакше и срећније родитељство сазнајте у књизи која нуди много више од савета прилагођеним савременом детету. Савети, методе и технике обједињени су у револуционарни програ који мења породични живот.

Слика преузета са: http://www.kcknjizara.rs/?b=D171

Прилагођавање одраслог бића бићу детета представља немогућу мисију, али са дететом треба бити дете. Похвала коју одрасле особе не примењују има велики значај за дете и његово одрастање. Покуда као метод, може се показати делотворном, али само у изузетним случајевима. Али, зашто користити покуду када похвала има знатно позитивнијег учинка. Пратите понашање детета након похвале и након покуде и приметићете две сасим опречне ситуације. Покушајте да сваки труд детета наградите, вратиће вам се вишеструко. Две области којима се ауторска бави су: основне стратегије за стварање мирнијег, лакшег и срећнијег породичног живота и како пребродити кризне моменте – примењивање основних стратегија да би се побољшало понашање током целог дана. Области су подељене на поглавља како би се дошло до одговора на свим нивоима у циљу мирнијег, лакшег и срећнијег живота деце и родитеља. Питања којима се ауторка бави су:
  • Шта модерно родитељство чини толико стресним и шта у вези са тим можемо да урадимо?
  • Уз Мирније, лакше, срећније родитељство можете да промените чак и оне аспекте родитељства који изазивају највеће фрустрације;
  • Описна похвала – најснажнија мотивација;
  • Припремање за успех - једноставне технике које углавном спречавају лоше понашање смањујући отпор и одбијање.
  • Рефлективно слушање: како да кукање и лоше понашање сведете на најмању меру ублажавањем фрустраије, беса и анксиозности.
  • Никад не говорите двапут – метод у шест корака помоћу којег се деца уче да ураде оно што тражите када им се то једном каже.
  • Како брзо зауставити лоше понашање.
  • Награде и казне – како их користити да би се сузбило лоше понашање и побољшала сарадња.
  • Јутарње припреме – како мирно почети дан.
  • Обедовање – како се изборити са пробирљивошћу и побољшати понашање за столом.
  • Односи између браће и сестара – како сузбити свађе и помоћи деци да се лепо слажу.
  • Седење испред екрана – како задржати контролу над коришћењем електронских медија у кући.
  • Домаћи задатак – како да га дете уради без муке.
  • Поспремање собе – како повећати одговорност и смањити отпор.
  • Кућни послови – како мотивисати дете и научити га томе шта је тимски рад.
  • Самостално играње – како научити дете да буде самостално и да решава проблеме
  • Одлазак у кревет и спавање - како мирно завршити дан.

Постоји лакши начин за организовање дана и дневних обавеза. Препустите неке од обавеза детету и пратите његов напредак. И у случају да погреши, похвалите га и нежно употите како да следећи пут не понови грешку. Контрола сваког корака детета након задатка представља незаобилазни процес како би се обезбедило срећније детињство. Контрола не значи пратити сваки корак детета, већ сагледати финални продукт који ће добити на значају препознавањем. П.С. Можда се, нама одраслима, неке ствари које дете уради чине бесмисленим, али није тако. Сваки позитивни исход треба да води ка награђивању, јер ће награда обезбедити не само срећу детета, него ће се оно потрудити да више напредује у свим областима. Стога препоручујем ову књигу свим родитељима који имају проблема са непослушношћу детета. Ни једно дете није непослушно. Методе које смо употребљавали су погрешне. Обично полазимо од чињенице да је исход погрешан. Значај ове књиге лежи управо у чињеници да би требало преиспитати своје методе и ставове и применити понуђене како би могли да пратите исход. Верујте да ћете бити изненађени. Неће вас изненадити понашање детета већ промене које су настале у вашем понашању. Књигу бих такође препоручила и васпитачима/аспитачицама и учитељима/учитељицама како би покушали да примене методе које су се показале делотворним и у разреду с обзром на чињеницу да је сама ауторка завршила Учитељски факултет.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Креативни центар на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.kcknjizara.rs/?b=D171


Јелена Стошић Јовић, M.Sc.

0 коментара:

Постави коментар