twitter
rss

Снови играју велику улогу у развоју детета. Они га подстичу да машта и трага. Да, мислим на снове који се сањају на јави, али да би до тога дошло, требало би обезбедити околности које ће подстаћи снове на јави. Које су те околности? Како детету обезбедити миран сан преко ноћи да би могло да сања на јави? Сазнајте како, веома је лако.


  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Моје име је Ана Савић. Радим као дипломирани библиотекар-информатичар и посао који обављам је моја професија и мој хоби. Када волите оно што радите није тешко посао прогласити хобијем. Слично је и са јастуцима. Разлика је само у томе што шивењем не обезбеђујем себи и егзистенцију и ту има више простора за машту. Пре него што сам све то почела да радим већ сам била мама, ћерка, сестра, сестричина и братаница. И то је и одговор на последњи део питања. Блискост са људима које волите је највећа радост, све остало су ситнији делови слагалице. Не знам да ли обични људи имају животну филозофију или само нешто што их покреће, а са чим су се родили. Увек мислим да може и да може боље. У томе проналазим мотивацију.

 
  • Шта је, када и како настао пројекат Слатки снови јастуци? Како сте дошли на идеју да правите јастуке на који гарантују удобност и слатке снове?
Тражећи себи помоћ поред конвенционалних медицинских процедура и по савету доктора због здравствених проблема чији је узрок било дуготрајно седење, наишла сам на јастуке који су се првенствено препоручивали као јастуци за труднице. Одмах сам дошла на идеју да модификујем тада постојеће моделе и направим јастук који могу да препоручим свима. Ако ништа друго, да у њима сањају слађе снове.


  • Ко Вам помаже у изради сваког од чудеса, обзиром да је сваки уникатно дело?
Драго ми је што су наши јастуци сада већ препознати као уникатни. Идеја је била моја и први јастук који сам направила сашила сам сама, иглом, концем и маказама, без икаквог знања о шивењу и без шиваће машине. Вероватно услед огромног запрепашћења већ следећег дана су ми се придружиле госпођа мајка и госпођица ћерка. Тако крећемо заједно у мини породични женски пројекат и почиње наша игра бојама и дезенима. Сада смо већ сложан трочлани тим у коме, можда и по први пут, није доминантан генерацијски јаз. Свака са својим професијама и у свом незнању нашле смо део знања потребног да стварамо јастуке које и други воле.


  • Шта све можемо пронаћи у Вашој понуди? Коме су намењени Ваши производи?
Наш основни производ су анатомски јастуци У-облика. Захваљујући јединственом дизајну, задржавају чврстину, пуњење не мења облик, а пружају удобност трудницама, мамама које доје бебе, особама са проблемима у вратном и лумбалном делу кичме, ослобађају напетост раменог дела, а доњи део јастука уметнут између колена смањује притисак на кукове. Ако ништа од овога није разлог за коришћење јастука У-облика онда релаксација и удобност после напорног посла или неправилног држања сигурно јесу разлог да имате овакав јастук.


Такозвана Одмаралица, коју су смо касније развили, намењена је бебама старости до 6 месеци као удобна подлога за боравак бебе било где ван кревеца. Лагана је, није гломазна и лако преносива може да се користи на било ком месту. Странице су осмишљене тако да је беба и безбедна у њој. То мами омогућава обављање бројних активности док јој је беба на оку.

 Наш најновији производ који је врло брзо постао миљеник наших корисника је Baby-У јастук и највећа је уживанција док њега шијемо. Велики анатомски јастук смо смањили 3 пута и направили јастук за сасвим мале бебе којима је потребна потпора да бораве у положају који је препоручен за правилан развој главице, врата и ногу.
Занимљиво је то што од многих корисника сазнамо да су они сами нашли неку нову, непредвиђену примену свом јастуку. И та препорука је наш најважнији део маркетинга. Сви јастуци су од памучних материјала и пуњени су антиалергијским силиконским гранулама. Памучна навлака великих јастука се пере у машини, а оба мала јастука могу цела да се перу и суше машински.  

  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на Ваше производе? Позитивни/негативни коментари.
До сада су реакције на све јастуке биле позитивне мада бисмо ми радо прихватили и недостатке које су корисници уочили. То би нам значило као савет и пренето искуство са циљем да будемо још бољи и да јастуци буду удобнији. Прилично смо били изненађени тиме што је велики број наших корисника већ тачно знао о каквом се производу ради, а највеће изненађење било је одушевљење деце школског узраста и тинејџера нашим јастуцима. Они су сада већ користан и оригиналан украс многих дечјих и тинејџерских соба, вероватно као неки њихов лични печат простора који сами осмишљавају. Томе је, претпостављамо, допринела и наша смелост у комбиновању боја и дезена.


  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Није тешко. Само треба наћи пукотину у оклопу брига, борбе с животом, великих одлука и свега што представља заблуду да смо тиме зрелији и одговорнији. Зрелост је слобода. Слобода да маштате, да волите своје детињство и да признате своју срећу упркос бројним несрећама које нас окружују. Слобода је и желети да друге учинимо срећним.


  • Да ли деца данашњице знају да маштају? Како им Ви помажете у томе?
Сва деца знају да маштају. Само треба да буду окружена добрим подстицајима за машту. Ми својим пругицама, туфницама, несавршеним штеповима, медама, куцама, квргавим јастуцима покушавамо да разбијемо тренутне, краткотрајне стереотипе и поручујемо да је све у моди. Покушавамо да разбијемо монотонију беж, сивих и црних дечјих колица равних линија и смиримо све карнериће и разигране животиње на материјалима својим пастелним једнобојним дезенима. Заједно ћемо наћи праву меру.

Наше цене поред економске оправданости имају и своју симболику. Три је троје, када је у кући троје то су обично родитељи и дете. Лепо је бити пар, али је лепше бити тројка. То важи за велике У-јастуке намењене мамама, татама и деци. Сви могу да га користе за 3.000. Јастуци за бебе су намењени једној беби. Али у пару је лепше, зар не? За 2.000 могу и по 2 бебе да деле јастук. Ту си и сталне акције различитим поводима, а о њима и свему везаном за јастуке своје мале и велике кориснике обавештавамо преко инстаграма и фејсбука. Присутни смо и на разним handmade манифестацијама. Радо ћемо се одазвати и другим позивима. Није непознато и да су наши јастуци често били поклон и то је увек било од срца.


  • Планови за даље?
Мислимо да проширења асортимана неће бити, на овоме ћемо се задржати и трудити да постанемо и останемо јединствени и препознатљиви. Не знам да ли ћемо „уозбиљити“ ову причу, још увек нам је лепо и најважније да се играмо, али с обзиром на то да се све више и више играмо и добијамо похвале, савете, сугестије и предлоге, можда постанемо и један мали, али озбиљан тим који се озбиљно игра.
П.С. Када беба дође на свет, одмах јуримо не би ли пронашли што лепши креветац. Као да од лепоте креветића зависи сан бебе. Не размишљамо колико нам значи да беба има своје месташце које можемо селити са места на место по кући/стану и које можемо понети свуда са нама. Не размишљамо колико је опасно да беба спава измећу родитеља окружена јастуцима. А требало би да се замислимо колико је мало потребно да беба буде на сваком месту сигурна и одморна након буђења. Јасно вам је о чему пишем. Зато брже-боље правац на профил јастука Слатки снови где ћете пронаћи начин да слатке снове са својим дететом сањате на јави.


Јелена Стошић Јовић, M. Sc.

0 коментара:

Постави коментар