twitter
rss

Ускликнух: „Сви смо ми бачени у овај океан постојања...“ Да, управо тако. Можда реч „бачени“ и није адекватан израз, можда је правише груб, али свакако нисмо овде дошли својом вољом. У једном тренутку свог живота, када смо спознали овај свет, били смо једнаки. Сви. Свима је при рођењу додељена књига која се зове „Живот“. Задатак сваког од нас је да ту књигу испише на најбољи могући начин. Наш задатак је, док је будемо писали, спознамо сврху свог постојања. Задатак је да свако од нас спозна пут до чињенице како (п)остати човек. Та књига, једнога дана, требало би да буде вредна читања, да заслужи најбоље место на нечијој полици. Шта мислите, да ли таква књига постоји? Књига оних на које треба да се угледамо? Свет о коме би требало сањати и коме би требало тежити? Постоји. Свет јунака и витезова. Не верујте у тај свет? Поверујте и откријте све оне који су странице књиге живота исписали на темељу својих мудрих одлука, промишљања и речи које су спроводили у дела.


Мудрост човека је да се огледа у својим врлинама, али и манама, јер нико на овом свету није савршен. Пример, пре свега, „доброга човека“ је у нашем друштву веома редак, јер се нико не осврће на праву вредност човека, већ људи гледају само оно што желе да виде. Али, авај. Да је вредност наша у погледу који говори више од хиљаду речи, било би лакше гледати. Погледи постадоше празни, шарена кутија одређује дубину празнине. А другачије бејаше. Ето, бејаше и света пре шарене кутије. Бејаше и погледа у писарницу, народ хиташе ка библиотеци, музеју, позоришту. Сада има толико празних столица, а пуних полица. Пуних полица јунака који живеше на просторима којима данас корачамо, несвесни да је неко, некада давно, пре нас чинио чуда управо на месту на коме тренутно стојимо. Мапа света је исцптана захваљујући јунацима и витезовима који су или довољно храри да истражују ван познатих граница. Мислите да су тада постојале границе? Не. Границе су, одувек, постојале само у глави. Како је један дечак успео да постане краљ? Како је један одметник постао јунак? Како је један делак са сном постао мускетар? Можда наслућујете о којим јунацима и витезовима је реч, али, верујте, они су много више од јунака и витезова. Свако од њих представља много више од вере у себе. Свако од њих представља пример који и требало следити. Питате се: „ко су они?“, припремите се да откријете много више од светова између реалног и нереалног. Припремите се да откријте пут којим можете постати херој. Прави херој. Прави јунак. Прави витез. Откријте ко је Ланселот и зашто је он препознат као храбри витез и зашто је Корнелијус Ван Барле познатији под именом Црна Лала. Сазнајте ако је један одметник, Робин Худ, постао јунак, како је Д`Артањан постао мускетар и како је Михаил Строгов постао царев гласник. Окријте ко је јунак са лављим крзном, ко тигар Малезије, и како је Артур постао краљ. Пловите световима којима је пловио један Синбад морепловац и у међувремену сазнајте како је један племенити пират назван Црним гусаром. Сазнајте све о Јанусару и зашто је његова душа у мачу, све о последњем Мохиканцу и како је последњи Мохиканац постао хитри јелен. Сваког дана сазнамо нешто што претходног дана нисмо знали. Будите спремни да откривате, постављате питања и тражите одговоре. Нека вам јунаци и витезови ове књиге послуже као модел питања и начин откривања света.
П.С. Тренутак када схватимо да не постоји нико ко зна све о свему је тренутак када смо на почетку учења свега о свему. То и значило да смо у почетку као празне кесе које се током живота пуне спознајом. Дакле, оно што ставимо у себе чини нашу личност. Ако ставимо нешто лоше нећемо бити задовољни, а ако ставимо нешто добро биће нам лакше да живимо и будемо срећни. Нико се не рађа савршен и научен. У суштини, ми смо оно што сами спознамо током живота. А спонаћемо много. Зато ову књигу препоручујем свим дечацима који желе да открију путеве света. Свима онима који желе да спознају мапу која још увек није откривена. Препоручујем је и свим родитељима, како и схватили да у сваком детету лежи јунак који чека да буде препознат. Препоручујем је и девојчицама како би у себи пронашле витеза. Јер и девојчице могу постати витезови. И девојчице могу постати јунаци.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3656_knjiga_svet_junaka_i_vitezova_laguna.html


Јелена Стошић Јовић, M.Sc.

0 коментара:

Постави коментар