twitter
rss

Ово није обична прича коју ћете прочитати у једном даху и оставити је по страни. Можда помислите да ћете заборавити на њу. Ово је прича која се не чита у једном даху. Прича која се не оставља по страни. Прича која се не заборавља. Многи ће демантовати и рећи да ово није прича. И можда ће бити у праву. Ово је више од приче, више од приче у причи, више од романа који се чита у сваком периоду одрастања. И сваки пут када пожелите да се вратите, другачије ћете је сагледати. Већ знате да је речи о „Малом принцу“ и непоновљивом достигнућу књижевности за децу, можда и књижевности уопште.


Сахара. Врућина. Пилот који је слетео због квара на мотору. Један обичан дечак. Један необичан захтев.

„Молим вас... нацртај ми овцу!“„А!“„Нацртај ми овцу...“

Свака одрасла особа би остала зачуђена, али не и пилот који је већ имао контакта са одраслим особама. Пројекат цртања није био проблем, с обзиром на чињеницу да само деца, попут овог дечака који је имао необичан захтев, разумеју суштину постојања. Необичан захтев обичног дечака је постао обичан захтев необичног дечака коме се све чинило чудним. Као да је са друге планете. И јесте био са друге планете. Са астероида Б612. Путујући Мали принц спознаје свет, спознаје људе, спознаје пријатељство. Свака планета је, баш као и сваки човек, прича за себе. Свако од становника планата које је посетио Мали принц представља репрезентативни пример онога што постајемо одрастањем. Шта смо постали? Заузети! Довољно заузети да не видимо све оно што се дешава око нас. Чини се да је свака наша обавеза већа од нас самих и преча од свега што се нађе испред нас. Тако је са свим људима на свим планетама којима се кретао Мали принц. Размислите добро. Колико људских грехова се крије иза сваке планете и како се један плави увојак косе суочава са њима у нади да ће пронаћи оне које може назвати пријатељима. А пријатељи, пријатељи су ретки, као руже. Иако их има милион на свету, само ће једна бити прави пријатељ који ће се издвојити међу милионима. Неке, једноставно, треба припитомити, попут лисице:

- Шта значи то припитомити?- То је нешто што се давно заборавило - рече лисица - то значи створити везе…- Створити везе?- Наравно - рече лисица - ти си за мене само мали дечак сличан стотинама хиљада других дечака. И ти ми ниси потребан. А ни ја теби нисам потребна. Ја сам за тебе само лисица слична стотинама хиљада лисица. Али, ако ме припитомиш, бићемо потребни једно другом. Ти ћеш за мене бити једини на свету. Ја ћу за тебе бити једина на свету.

Шта је Мали принц научио? Које је истине спознао? Како је научио тајну припитомљавања? Да ли је могуће да је један дечак спознао чари пријатељства? Шта се десило са њим? Одговоре на ова питања, изнова, потражите у књизи која нуди питања на све ваше одговоре и одговоре на сва ваша питања. Делић рецепта за разумевање пријатељства се налази управо у редовима и међу редова књиге:

Ви уопште не личите на моју ружу, ви још ништа не значите - рече им он - нико вас није припитомио и ви нисте никога припитомиле. Ви сте као што је била моја лисица. Била је то обична лисица слична стотинама хиљада других. Али ја сам од ње направио свог пријатеља и она је сада јединствена на свету.

П.С. Ово није обична прича. Ово је прича у причи, роман у роману, свет у свету. Велика истина живота који се чини недокучивим. „Мали принц“ и велики живот одраслих особа и оних који никада неће одрасти. Зато ову књигу препоручујем одраслим особама, да пронађу дете у себи. Оно дете које није марило за разумевање света, дете које је корачало срцем, дете које није марило за бројеве већ за пријатељство које нема граница. После поновног читања, схватићете шта сте постали у журби да одрастете. Ово је позив за повратак себи и свему ономе што је живело у нашим душама пре него смо решили да корачамо великим корацима. Зато је препоручујем и онима који корачају „малим“ корацима, свој деци света која ће се заувек враћати овој књизи како би спознала истине које се крију иза сваке реченице. Да се увек сете мисли да само се срцем добро види, суштина се очима не да сагледати.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3042_knjiga_mali_princ_laguna.html


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар