twitter
rss

Свет супершпијуна је тајни свет. То сте мислили. Данас је ту једна шпијунска мисија која ће вас уверити у супротно. Ниједна тајна није довољно тајновита. Ниједна мистерија није довољно мистериозна, ниједан проблем није довољно проблематичан. Како је то могуће сазнајте у више него узбудљивој мисији која ће од свакога од вас направити супершпијуна.

Слика преузета са: 

Па о чему је ова књига? Добро питање. О ШПИЈУНИМА. И то о Цртограђанима. Цртограђани су започети али непотпуни цртежи. У причи це бити страница које се САВИЈАЈУ, па чак и ЦЕПАЈУ. (...) Коначно, ово је књига о веома поверљивој мисији. Која поверљива мисија може бити важна за грађане Цртограда? Зашто је важно доцртавати странице ове књиге, или их пак цепати? Почните да размишљате каи шпијун. Требаће вам. Да су у авиону и да треба брзо да слетиш, да ли би ово урадио? ДА, наравно, јер ти си СТРАХИЊА ЦРТАНОВИЋ, супершпијун. Добро дошли у свет Страхиње Цртановића. Ниједна ЈЕЗА није добољно језива. Никаква ОПАСНОСТ није довољно опасна. Никакав ПАДОБРАН... е, то већ не ваља. Како је један неустрашиви Страхиња могао да крене без падобрана?


Ту си ти. Супершпијун. Твоја помоћ ће свима користити. Твоја моћ расуђивања је одлучујућа за успех ове мисије. Зашто? Зар не примећујеш да је у основи Страхињиног имена реч "страх"? Зато си ти ту. Јер си неустрашив. Када кажем неустрашив не мислим само на дечаке. Мислим и на девојчице које су подједнако неустрашиве (у поверењу: можда и неустрашивије). Да би успео, сваки супершпијун/супершпијунка би требало да има одговарајућу опрему.

"Потребне су ми уобичајене ствари." Страхиња му је пружио списак. "Осим ако имате нешто ново да ми покажете?" Господин Совић се осмехнуо. "Имам. За мном. Показаћу ти једну ФЕНОМЕНАЛНУ СТВАР." (...) "Једва чекам да испробам Феноменалну ствар коју ми је господин Совић дао", рекао је Страхиња да би те још више зачикавао.


Мислите да ћу вам рећи о којој је феноменалној ствари реч? Наравно да не. Ни мени Страхиња није рекао. Макар не одмах. Улога свих вас у чијим се рукама ова књига налази је да откривате. Проналазите. Уочавате. Али, пре свега, пауза за мафин.

Страхиња је отишао у кафић Мекгафинови мафини, место где се праве најбољи мафини на свету. (...) Кад је Страхињи стигао мафин, пожелео је да га подели са ЦЕЛИМ светом. На крају крајева не можеш да добијеш слаткиш а да то ником не КАЖЕШ! Страхиња је сликао мафин и учитао га на Агрнтуру, његову омиљену шпијунску друштвену мрежу. Добио је више од милион лајкова још пре него што је подигао шољицу кафе.


Која мисија може да очекује некога ко пије кафу и једе један од најукуснијих мафина на свету? Не будите нестрпљиви. Свака мисија изискује стрпљење.

Страхиња је седео и читао урнебесне коментаре својих другара у вези с колачем кад су се наједном врата уз задњег дела кафића УЗ ТРЕСАК широм отворила! БУМ-ТРАС! Столови и столице и чаше и тањирићи и тацне полетеше у ваздух кад је господин Туцетовић, посластичар, истрчао из кухиње млатарајући рукама! "НЕСТАО је", повика он. "Мој рецепт за мафине је нестао!"


Како је могао да опште познати рецепт за мафине одједном нестане? Овде наступаш ти. Ово је твоја мисија. Обрати пажњу на детаље и прати упутства књиге. Само пази. Можда је и књига дело некога ко је већ супершпијун. Пази како поступаш са књигом. Обрати пажњу на лица, догађаје и на начин на који повезујеш догађаје. Ти то можеш. Усуди се да истражујеш.
П.С. Узбудљива прича која носи са собом много више од мисије и авантуре. Свака страница је могућност да се креативност детета развија. Задаци који се постављају испред деце су осмишљени на тај начин да је читава књига једно истраживање. Бићете изненађени крајем. То вам обећавам. Можда краја неће ни бити. Све зависи од тога у коликој сте мери спремни да истражујете. Стога бих ову књигу препоручила свим супершпијунима и супершпијункама. Да унапреде своје моћи расуђивања, опажања и запажања. Препоручила бих је и уцитељима и учитељицама зато што би читањем ове књиге могли да осмисле обраду оних наставних јединица које се чине монотоним. Ништа није монотоно. И никада, али никада немојте дозволити да вам ишта буде монотоно. Ова књига ће вам бити подсетник да свака страна живота јесте нова прилика за авантуру.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3520_knjiga_ovo_je_moja_spijunska_misija_laguna.html

Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар