twitter
rss

Да ли сте икада пожелели да путујете кроз време? Уколико јесте ово је права књига за Вас, књига која ће Вас провести кроз време и уз помоћ које ћете много научити о сваком значајном догађају одређене историјске епохе. Најбоље од свега је то што кроз време можете да путујете када год желите. Довољно је да отворите „Времеплов кроз лавиринте“ и Ваше путовање може да почне.

Слика преузета са: http://www.kcknjizara.rs/?b=C591

Пре него кренете на путовање са Ђорђем и Доном, који ће бити Ваши водичи, прво би требало да се фокусирате на начин путивања. На левим странама књиге прочитајте занимљиве чињенице и податке о сваком одредишту у лавиринту. Сазнајте нешто више о познатим историјским раздобљима, догађајима, људима и предметима и откријте како су тада људи живели. А онда пратите Ђорђеве и Донине авантуре. Пратећи њихове авантуре, треба обрадити пажњу на предмете које би требало да пронађете у лавиринту. Да бисте негде у књизи пронашли следећи лавиринт, морате на њиговом почетку да уочите потпуно исти предмет. И обратите пажњу на путеве који се преклапају. Крај пута на једном лавиринту треба да одговара почетку пута на другом лавиринту. Чини се компликованим, али није ни мало. Када кренете Времепловом крозлавиринте све ће Вам бити јасно.

Ђорђе је наставник географије који ужива у истраживању. Дона је Ђорђева другарица која много воли да јури мачке и глође кости. Ко је онда Дона? Наравно пас. Како су се провели у Природњачком музеју, који је почетак путовања, сазнајте тако што ћете им се придрушити у Времеплову кроз лавиринте.

Путујући кроз лавиринте, кроз време, упознаћете се са гусарима са Карипског мора, Викинзима, старим Египтом, Инкама. Учествоваћете у Хладном рату, сазнаћете више о Римском царству, бићете део Америчког грађанског рата. Возићете се превозом будућности, а затим се вратити и сазнати све о Гутенберговој штампарији а потом отићи до године 1504 и открити особености ренесансе у Италији. Сазнаћете много о времену диносаоруса од пре 150 милиона година а касније и о леденом добу, затим отићи до Русије и сазнати више о Октобарској револуцији у Русији. Упознаћете се са периодом Едо у Јапану, а затим ћете путовати до Енглеске и време владавине краљице Елизабете. Открићете ко је Нелсон Мендела и како изгледају Вавилонски висећи вртови. Лавиринти ће Вас одвести до Британије и сазнаћете прекретнице индустријске револуције а затим ћете отићи у Француску и видети како се одвијала револуција у Француској. Путоваћете у 1502. годину у Истанбул и сазнати како је изгледало Османско царство. Бићете део Првог светског рата а затим ћете путовати у Француску и видети средњевековни дворац. Лавиринти ће омогућити да се упознате са цивилизацијом Рапа Нуи и Ускршњим острвом. У граду Ур ћете сазнати све о бронзаном добу, а затим путовати до 878. године и упознати се са Англосаксонцима. Године 1066 бићете део битке код Хејстрингса. Путовањем кроз лавиринте ћете сазнати више о:

Првом слетању на Месец;
Кинеском царству;
Капетану Кук који открива Аустралију;
Деклерацији о независности;
Животу на Марсу;
Лудим деведесетим;
Уговору из Вајтангија;
Астецима;
Џингис-кану и Монголском царству;
Космичком туризму;
Римској републици;
Старој Грчкој;
Константинопољу;
Колумбу и добу великих открића;
Другом светском рату;
Исак Њутну и гравитацији;
Каменом добу;
Америчким пионирима;
Роботизованој кући;
Цивилизацији Маја.

Вредност књиге „Времеплов кроз лавиринте“ је, управо, у самом дизанју књиге која привлачи дете да што пре пропутује лавиринтима кроз векове. Дете ће се више пута враћати књизи, зато што ће сваког пута на другачији начин путовати и упонавати догађаје који су мењали историју. Највећа вредност ове књиге је управо њена употебна вредност у млађи разредима основне школе. Ученици ће сажето, јасно и занимљиво схватити одређену епоху времена и враћати се путовању које нема краја.

П.С. Највећа вредност књиге „Времеплов кроз лавиринте“ је што ће дете оставити телефон/таблет и узети књигу која је пронашла начин да побољша читалачке навике детета/ученика. Уколико се питате како да у време информационе ере приближите књигу детету, потражите ову књигу. Схватићете да није до детета, већ до књига. Стога, ову књигу препоручујем бакама и декама који ће поклонити унуцима јединствено путовање времепловом. Препоручујем је и учитељима како би је користили у настави и пружили ученицима знање које ће стећи лутајући лавиринтима. Уколико Вам се свиђа путовање лавиринтима, потражите и „Oкосвета кроз лавиринте
П.С.С. Хвала издавачкој кући Креативни центар на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на следећи начин:
„Времеплов кроз лавиринте“: http://www.kcknjizara.rs/?b=C591
„Oко света кроз лавиринте“: http://www.kcknjizara.rs/?b=B186

Јелена Стошић, М. Sc.

0 коментара:

Постави коментар