twitter
rss

Креативци се не могу уклопити у оквир који даје данашњица. Они шире своје корене далеко од калупа у који покушавају да их укалупе. А како је један креативац постао дефектолог сазнајте:

1.     Како је једна Ната постала Лија?
Једноставно. Офарбала сам се! Када се родила Дуња Дринчић, тетка је имала природну боју косе. Целог живота Дуње Дринчић тетка има браон косу. И онда, дође једног дана тетка, а Дуња Дринчић каже: "Тетка ти си лисица!" Да, да, риђа сам.



2.     Како да пронађемо радост у ономе што радимо?
Е, данас сам баш гледала "Пут за Ејвонли" и епизоду у којој она тетка учитељица са својом братаницом вуче неки претежак кофер и каже: "Прави се да не радиш нешто тешко. Певај." И посрћући наставља успешно да га вуче певајући. :)



3.     Како је један дефектолог постао креативац?
Мислите како је један креативац постао дефектолог? :) Дефектологија је занимљива наука, тако ме је привукла. Сам позива је јако захтеван. Између осталог потребно је изнова проналазити начин како детету приближити то што вам је тренутно у сфери интересовања. Некада певаш, некад црташ, некад скачеш, некад плачеш. :) Када сам размишљала о уписивању тог факултета себи сам поставила једно питање. Да ли осећам сажаљење у односу на људе са којима ћу једног дана радити. Схаватила сам да у мени нема ни трунке сажаљења и то је било то. Одувек сам волела да нешто петљам. Бака ме је научла да плетем, ујна да везем, цртала сам , мало вајала. Сакупљам ситнице, лимене кутије, купујем по бувљацима свашта од како сам дошла на факултет, рециклирам, баратам разним алаткама и материјалима. Студенти се обично доселе у Београд са књигама и компом. Ја сам од куће понела алат и игле за плетење. :) 




4.     Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)

Ја сам Наталија Дринчић. Формално образовање- тифлолог. Ха, да вас видим ко зна шта је тифлолог? :) Не брините, нисам ни ја знала док нисам уписала факултет. Дакле, формално сам се образовала за рад са слепим и слабовидим особама свих узраста. Никада нисам имала конкретан хоби, пуно ствари ме занима. Ја сам вам од оних људи који имају наслагане књиге на прозору и све их истовремено читају, осим ако их не читају из пуке лењости.  


5.     Шта су, када и како настали украси од филца?

Украси од филца су све и свашта. Од филца, наравно. :) Има ту привезака, магнета, обележивача за књиге, држача за шналице, капута за  шоље, беџева, привезака за огрлице љубимаца, украса за јелку... Да ли желите нешто? Настали су једно вече када сам се наљутила на своју милу тетку. Толико је наваљивала да покажем људима шта радим да сам из чисто спасилачких побуда, мислим да се спасим горе наведене госпође, направила страницу којој сам дала најједноставнији могући назив. Не бих ја то мењала, шта мислите? 



6.     Које украсе имате у својој понуди?
Као што рекох, има ту привезака, магнета, обележивача за књиге, држача за шналице, капута за  шоље, беџева, привезака за огрлице љубимаца, украса за јелку, цветови за свадбе. Често ме инспирише неки предмет па у понуду убацим нешто нови. Ево, последњи су капути за шоље и привесци за псе и мачке.



7.    Ко Вам помаже у изради сваког од украса с обзиром на чињеницу да је сваки од њих уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдио један од њих?
Нико, сама их стварам. Понеко пошаље своју идеју у виду цртежа, фотографије, идеје, али их сама реализујем. Најједноставније украсе сам радила за 30 минута, најкомпликованије 6 сати. Без претеривања. 6 сати интензивног рада. У, не! Елмера сам радила 8 сати. Трудим се да лепак користим искључиво тамо где не могу употребити иглу, а то одузима време. Просек настанка једног обележивача за књиге је 2 сата.



8.     Коме су намењени украси од филца? Да ли је прилагођени посебно неком узрасту?
Првенствено су били намењени Дуњи и Сергеју, Василији и Светлани. Онда њиховим бакама, па мамама... За све од 7 месеци до 107 година! Наравно, уколико радим нешто за мало дете трудим се да буду отпорнији на хабање.



9.     Којим темама се бавите? Шта Вас инспирише?
Еклектика је мој приступ животу уопште, па тако и у Украсима од филца НатаЛија. Неки би рекли да је то кич, али шта нас брига шта ко прича? :)



10.    Када Вам нестане инспирације, где је најчешће тражите?
Кратко радим да би ми нестала инспирација. На ово питање ћу вам дати одговор за 5 година.



11. Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на НатаЛијине украсе од филца? Позитивни/негативни коментари.
Одлично питање! Како реагујете учитељице? :) Још увек немам одговор на њега. Нисам ја тако велика фаца. Мало људи из те бранше зна за мене. Мало људи генерално зна за мене. Моје време тек долази! :)




12.   На који начин можемо доћи до НатаЛијиних украса од филца? Ваш контакт, цена?


   Можете доћи аутобусом 77, 65 и тролејбусом 40 и 28. А могу вам их и послати поштом. :) 
  Погледајте мој профил на FB-у Instagram-у. Можете наручити нешто постојеће или послати своју идеју у виду описа, фотографије или цртежа. Цене су заиста различите. Од времена израде самог предмета највише зависи цена. Што је више детаља, то је више боцкања. :)



13.     Планови за даље?

Желим да видим баобаб у природном станишту.  

П.С. Можда имам превише среће да срећем људе сличне себи. Можда само видимо онакве људе око себе, какви смо ми сами. НатаЛија је једна од пријатеља нашег блога, која је још једном потврдила да се срећа увећава када је са неким делимо:







П.С.С. Хвала, још једном НатаЛији, која је послала претходно наведене поклоне и поделила радост са нама (учитељицом и ђацима) пре Деда Мраза! 

МС Јелена Стошић



2 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.
  1. Nataliju pratim na Fejsbuku i Instagramu. Obožavam filc i zato su mi njeni radovi privukli pažnju. Obrada filca u Natalijinom maniru je zaista za svaku pohvalu.

Постави коментар