twitter
rss

Једна Николета Новак усудила се да проговори о проблемима тинејџера. Ко је она да говори о проблемима које нико не разуме? Има две ћерке и пуно право да говори о проблемима из свог угла, али и из још два различита угла. Дакле, троугао жена у различитим узрастима које се не разумеју баш најбоље. Али, књига коју је написала помоћи ће ти онда када постанеш мета пубертета и када те оним стрелама и стрелицама гађају и погађају свакојаке згоде и незгоде.

Kолико је тешко бити тинејџер? Делује лако када све превазиђеш и када се суочиш са правим проблемима. Али, онда када се сетиш колико те мучила баш та лекција из географије, колико си се пута нервирала јер немаш шта да обучеш за баш тај посебан рођендан, колико је иритирајуће када сви мисле да си мала... Ма све се чини великим проблемом. Највећим. И нико не разуме тај проблем. Николета Новак нам доноси књиге које се баве проблемима пубертета из перспективе девојчица и дечака кроз књиге "Kад си мета пубертета" које су једне од најбољих водича за преживљавање пубертета са којима сам се икада сусрела. Икада.


Слика преузета са: Пчелица

Водич кроз књигу и пубертет је девојчица Маша која тренира карате и која живи са мамом, татом, старијим братом и млађом сестром. И са два љубимца. И са много, много проблема који јој стварају укућани.

И много, много проблема које јој ствара одрастање. Јер, није ни мало лако када се сви понашају према њој као да је мала и када родитељи забораве проблеме са којима су се суочавали. И проблеми свих тинејџерки су у исто време јединствени и једнаки за све. Исти је случај и са родитељима који никако да се сете колико је тешко бити смештен у једно тело које се мења и у једну околину која никако не може да те разуме, ни да ти се прилагоди. Примера ради период када почну бубуљице, а са њима и неке упорне длаке са којима се девојчице попут Маше суочавању мислећи да су једине које имају такве проблеме. Проблем је када ођедном дечаци из одељења постану детињасти а још већи проблем када никако не може да направи добар селфи за друштвене мреже. И сав труд буде узалудан када нико не лајкује фотку јер није сигурна ни како треба да се нашминка, а да не личи на панду. Не знам да ли се највећим проблемом чини када треба да се упозна са виртуелним пријатељима. Ми, као одрасли нисмо имали тих проблема, јер није било ни интернета, па је највећи проблем био како доћи до компјутера и повезати се на даил уп на интернет по коме нисмо ни знали да сурфујемо. Изазов је када тело почне непријатно да се осећа и када почне месечни циклус а када у исто време треба да се купи први грудњак. Тело ођедном почиње да буде у рату са Машом и свим тинејџеркама уместо у савезу са њиховим мислима - па бивају често много, много нервозне или их мисли воде на другу страну па се дешава да их све мрзи. Тешко је када се посвађа са најбољом другарицом и када је одговарају девојчице из другог одељења. Није лако ни када чита и учи, а ништа од градива јој не улази у главу. Најмање се чини лаким када тата хоће да јој одузме мобилни телефон, а млађа сесте је константно нервира. Некада јој се чини да би само могла да једе слаткише, а нервира је што никако да је примети онај плавооки дечак. А замислите када нема шта да обуче а џепарца нема - јер се пребрзо потроши, јер Маша никоме и ничему не уме да каже не. А онда дође период да новим изазовима каже да, па схвати да жели да постане јутјуберка.

Кроз ове фантастично осмишљене ситуације, смернице јој дају родитељи, пријатељи али и праве, правцате научне чињенице и сви они заједно чине ову књигу драгоценим штивом. И не, нећете доживети онај утисак после читања – ко је она да мени говори шта да радим, него ћете је пригрлити и чувати само за себе. Јер вреди. Свака написана реченица. Свака написана реч. Јер, нико не држи предавања о понашању како би требало да превазиђете проблеме, него ћете наићи на конкретне примере, могућа решења, исправна решења и мање исправне реакције. Једноставно, јединствено.

И на крају бих додала да се једна Николета Новак усудила да проговори о проблемима тинејџера. Ко је она да говори о проблемима које нико не разуме? Она је творац једне јединствене књиге. Ако смем да је назовем књигом. И штивом. Ово је приручник са штитом за преживљавање пубертета.

Јелена Стошић Јовић,

Учитељица која не жели да одрасте,

докторанд Педагошког факултета у Врању

1 коментара:

  1. Здраво даме и господо, Да ли вам је потребна финансијска помоћ? Ја сам Сузан Бенсон. Ја сам зајмодавац и такође финансијски консултант.

    Да ли вам је потребан пословни зајам, лични зајам, һипотекарни зајам или зајам да бисте завршили свој пројекат? Ако је ваш одговор да, препоручићу вам да контактирате моју фирму. Пружамо све врсте кредитниһ услуга укључујући дугорочне и краткорочне кредите, обезбеђене и необезбеђене кредите и многе друге. За више информација, пишите нам путем е-поште: (сунсһинефинанциалгроупинц@гмаил.цом) или ми пошаљите поруку директно на ВһатсАпп путем: +447360502110 и примите одговор у трену.

    Зајам од поуздане и компетентне компаније је оно што вам је потребно да постигнете свој циљ. Ми смо компанија која пружа свеобуһватне финансијске услуге и посвећени смо да вам помогнемо да испуните све ваше аспирације. Специјализовани смо за пружање структурираниһ финансијскиһ решења појединцима и компанијама на најефикаснији и најбржи начин.

    * Можете се пријавити за кредит било када и било где.
    * Флексибилан износ - Ви одлучујете колико желите да позајмите.
    * Брзо директно финансирање – примите кредит у року од 24 сата након одобрења.
    * Флексибилна каматна стопа од 3%.
    * Високе стопе одобрења
    * Флексибилна отплата – Ви бирате датум отплате, било недељно, месечно или годишње у трајању од 1-30 година.
    * Једноставна онлајн апликација.
    * Персонализовано вођење и стручност.
    * Нема скривениһ накнада

    Не пропустите прилику због недостатка финансија. Контактирајте моју компанију сада, можемо вам помоћи око зајма јер смо помогли бројним појединцима и организацијама који се суочавају са финансијским потешкоћама широм света

    За више информација о нашој понуди зајма, пошаљите нам свој заһтев за кредит путем
    Е-пошта: (сунсһинефинанциалгроупинц@гмаил.цом)
    ВһатсАпп: +447360502110

    Посредници/Консултанти/Брокери су добродошли да доведу своје клијенте и 100% су заштићени. У потпуном поверењу, радићемо заједно за добробит свиһ укључениһ страна.

Постави коментар