twitter
rss

Толико је наизглед једноставно, а није. Толико је наизглед сложено, а није. И како једна ствар може бити толико једноставна а толико комплексна? Може. У питању је табла која покреће дете. Комплексна табла. Табла уз помоћ које дете, играјући се, развија фину моторику. Неко је рекао да је игра озбиљно занимање. И јесте. Посебно када се узме у обзир колико сати дневно деца данашњице проведу играјући се. Рекли бисте да се ваше дете игра читавог дана. Варате се. Шта сте понудили детету? Коју играчку? Телефон? Таблет? Или можда ону иза које стоји сјајна реклама? Да, та сјајна реклама, коју сте видели на сјајној телевизији, тачније коју је дете видело. Искључите све уређаје. Укључите режим рада са паметном таблом, која вам неће заузети много простора у стану, а која ће окупирати пажњу деце на много година. Да, ова табла једноставно нема рока трајања. Данас имам ту част да вам представим једну дивну породицу која стоји иза бренда Табла Паметница. Како је настала табла? Који се дидактички принципи налазе у основи идеје? Одговоре на ова и многа друга питања потражите у редовима између редова.

  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Драгана, наставник (мастер економиста), хоби – стварање едукативих табли за децу. Животна филозофија – ваш живот је у вашим рукама, сами креирате своју будућност садашњим мислима  и поступцима.
  • Шта је, када и како настао пројекат Tabla Pametnica?
Наш пројекат је настао 1. јануара текуће године, када је наша породица одлучила да направи нешто корисно и занимљиво за своје најмлађе чланове. Кажем наш, јер сваки члан наше породице има свој задатак. Идеју сам добила ја, мама девојчице од седам година и дечака од три године а тата је тај који реализује наше идеје (онај технички део пројекта).


Првенствено као мама, дошла сам на идеју да својој деци направим нешто уникатно, само за њих, од дрвених материјала, еколошки безбедно и за децу и за околину, чиме могу да се играју а опет толико корисно за њихов даљи развој и учење. Пријатељима, браћи, сестрама и нашим познаницима свидела се идеја и наше табле па смо почели да правимо и за друге.

  • Ко Вам помаже у изради сваког производа, обзиром да је сваки уникатно дело? Шта се све налази у Вашој понуди?
Што се тиче идеја и осликавања, за сваку таблу задужена сам лично, уз консултације са родитељима који желе својој деци да поклоне таблу и уважавајући дечије жеље. Технички део израде табли, сечење и монтирање елемената обавља супруг. А наша деца су та која имају много предлога и идеја како табла треба да изгледа и које елементе обавезно мора да поседује (не можете ни да замислите њихов понос и одушевљење када прихватимо неки њихов предлог). Наравно њихово учешће у пројекту подразумева и испробавање сваког елемента који се налази на табли.

Свака наша табла је уникатно  и мало уметничко дело, ручно израђено са пуно пажње и љубави. У нашој понуди се налазе едукативне сензо-моторичке табле разних димензија у зависности од жеља и интересовања (30x30, 35x60, 50x60, 55x85) као и дрвене слагалице димензије 30x30 са разним мотивима. У мору пластике дрвене играчке постају цењене.

Дрвене играчке су трајне, могу да их користе браћа и сестре и тако постају породичне, а неретко остају сачуване и за наредну генерацију. Табла Паметница је дрвена играчка која поред игре подстиче сва чула, моторику, логичко размишљање и креативност и својим карактеристикама доприноси развоју деце.
Наши производи су намењени деци, узраста од једне до шест година, првенствено за развој фине моторике. Зашто је фина моторика толико битна код деце? Фина моторика је способност коришћења најмањих мишића тела и руку у циљу извођења прецизних покрета и тесно је повезана са координацијом око – рука. Деца свакодневном употребом прстића развијају вештине које су им потребне за све животне активности.

Деца која имају развијену фину моторику брзо науче да се самостално хране, обуку, вежу пертлу, откључају врата, упале светло..итд. Деца која од најранијег периода не користе прстиће, мање су активна, спорије размишљају и лошије реагују на бројне ситуације.

  • Којим темама се бави Tabla Pametnica? Шта Вас мотивише? Где налазите инспирацију?
Као наставник у школи, упозната сам  са Монтесори методом учења и учења кроз игру коју сам желела да применим и на својој деци. Примена Монтесори педагогије омогућава детету да седне и ради са нечим што га интересује дуже време, чиме се постепено развијају пажња и концентрација, особине значајне не само за школу већ и за живот.
 
Дете које самостално успе да сложи одређени материјал, отвори и откључа врата, завеже пертлу је дете које се осећа због тога задовољно, поносно, а дете које се самостално брине о себи и не тражи помоћ одраслог при свакој активности, облачењу, затварању, откључавању је достојанствено дете и ово су неки од начина на који се развијају самопоуздање и самопоштовање код деце.

  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на производе Tabla Pametnica? Позитивни/негативни коментари.
На наш производ углавном сви реагују са одушевљењем, јер по приступачној цени нудимо нешто уникатно и драгоцено за децу. Желели бисмо да чујемо још коментара, па чак и негативних уколико их има, како бисмо наш производ учинили још бољим.


  • Да ли сматрате да је у данашње време тешко подсетити људе на срећу? На детињство? На машту?
Данашње време  је време технологије, брзине, практичности али не и маште. Свесна сам да технологију морамо да примењујемо али једноставно она оставља последице на нашу децу. Првенствено је то разлог нашег пројекта, да децу удаљимо од телефона, таблета, екрана и да их пустимо да буду деца, да се играју, маштају, размишљају...
Приметила сам лошу моторику код старије деце у средњој школи као последицу коришћења паметних мобилних телефона, где деца не користе свих десет прстију већ само палац и кажипрст. Последица тога је спорост у „слепом куцању“ на тастатури коришћењем свих десет прстију, у односу на генерације од пре само четири или пет година. Утичимо на децу у млађем добу да не запоставе своју моторику. Што су детету прстићи активнији, то се боље остварује његов говорни, емоционални и интелектуални развој.

  • Да ли деца данашњице знају да маштају? Како им TablaPametnica помаже у томе?
Деца данашњице могу и знају да маштају, али им ми родитељи, морамо помоћи у томе. Табла Паметница је ту да помогне родитељима у тој намери.


  • На који начин можемо доћи до производа Tabla Pametnica? Ваш контакт, цена?
Наш пројекат траје тек три месеца, за сада имамо фејсбук страницу и инстаграм профил Табла Паметница. У сваком тренутку нас можете контактирати и погледати фотографије свих наших табли. Цена табли зависи од димензије табле као и елемената који се налазе на њој. Трудимо се да будемо приступачни како би свако дете могло да добије таблу Паметницу.
  • Планови за даље?
Нисмо ушли у овај пројекат како би зарадили огроман новац. Наш мотив је другачији – желели смо да покренемо посао који ће нас чинити срећним. Задовољно и срећно дете је наш мотив. Што се тиче планова за даље, желимо да се развијамо и растемо.





0 коментара:

Постави коментар