twitter
rss

Обичан дечан и необична судбина дечака? Обична судбина и необичан дечак? Питање је која је тврдња истинита. Најважније од свега је да наш јунак, Том Гејтс, проживљава још једну авантуру која вас неће оставити равнодушнима. Како се личност Тома Гејтса мења када је живот пун изненађења и како ће успети да се избори са школским обавезама, Дилијом и изложбом паса сазнајте у интерактивном роману за децу који је прилагођен основношколском узрасту. Верујте, после читања прве књиге Гејтсових авантура, увек ћете пожелети још један наставак књиге. Зашто је у овој књизи све екстра (мање-више) сазнајте.


Страшно сам добро расположен данас, а за то има много разлога.1. Открио сам гомилу савршених начина да употребим Дилијине наочаре за сунце (а она о томе нема појма) (...)2. Истрчао сам два круга око баште док хлеб није искочио из тостера. Што је нови светски рекорд који је постигао Том Гејтс.
3. Моји цртежина тосту изгледају екстра. (...) Нарочито онај са Дилијом.И чак сам поранио у школу.

Одрастање није ни мало лак процес, посебно када одрастање подразумева обављање различитих обавеза како би се кренуло у школу. А, замислите, да успете да стигнете на време у школу упркос свим јутарњим обавезама. То је заиста успех. Макар у случају Тома Гејтса. Или у случају свих оних који одрастају. Том је одлучио да заслужи значку најбољег ђака. Али... Велико АЛИ. Значка се не добија тек тако.Требало би на време долазити у школу, уредно завршити домаће задатке и бити пажљив за време часа. Превише задатака зарад једне значке која вреди много више свих признања која се могу стећи у школи. Како је Том почео да на време долази у школу, остало је само да израђује благовремено домаће задатке и буде пажљив за време часа. БУДЕ ПАЖЉИВ ЗА ВРЕМЕ ЧАСА?! Како је то могуће, посебно на часу математике, поред наставнице госпође Вординг БРК? Немогуће. И она није једина која се налази као препрека на путу добијања значке. Ту су, наравно, и Маркус Мелдру који већ има једну значку а који упорно покушава да омета остале ђаке у намери да је и они досегну. Једина светла тачка је Ејми. Разлог бивствовања у школи. Разлог постојања Тома Гејтса. Да ли њена светлост може да надокнади толико тамних мрља у Томовом животу? Можда и превише тамних мрља. Прва је, наравно, Дилија, Томова сестра. Након ње и Фосили (бака Мејвис и дека) који славе педесет година брака. Да не говоримо о ујаку Кевину и ујни Алис који дођу у госте онда када не треба. И најтамнија тачка је школа а са њом и Маркус Мелдру. У свој тој тами, поред Ејми, Гејтс је пронашао све оне тачке због којих се вреди борити. Најбољи друг Дерек и час ликовног, авантуре које ће памтити читавог живота и пријава Певца на градску изложбу паса, припрема (не)обичног списка за куповину и припрема рођендана. Да ли ће Том успети да добије значку? Како ће изгледати изложба паса? Како ће проћи рођенданска журка? Које новости носе школске новине? Како ће проћи школска журка? Ово су само нека од питања на која ћете пронаћи одговор у књизи која се чита у једном даху. Можда не у једном даху, али у више наврата због којих нећете оставити књигу док је не прочитате од корица до корица.

Тата ми је напокон вратио гитару. Успео сам и ја да мало скинем ту ствар од 3ОРТАКА. ЗОМБИ ПСИ би могли и њу да свирају. Могли бисмо онда да наступимо пред целом школом, што би усрећило господина Кина. Могло би да буде екстра... мање-више.

Ево још једног истраживачког питања: Како ће Том добити гитару? Сада можете само да замислите. А већ сутра правац у књижару да пронађете одговор.

П.С. Авантуре Тома Гејтса доказују колико живот може бити непредвидив, посебно ако размишљате дивергентно и креативно. Ово није обична књига. Ово нису обичне авантуре. Ово је интерактивна књига у којој су описане све (не)даће једног одрастања. Помислићете да је ваш живот који је пун авантура описан у овој књизи. Пожелећете да сами створите овакву књигу. Желите. Урадите. Никада нисте далеко од својих снова. Зато ову књигу препоручујем свој деци која су довољно храбра да се усуде са сањају попут Тома Гејтса, снове који се живе на јави. Препоручујем је и свим одраслим људима како би схватили колико није лако бити дете и борити се против свих ветрењача које му се намећу. Ова књига ће вас вратити у детињство и пробудити дете које чучи у вама самима.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Лагуна на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: https://www.laguna.rs/n3723_knjiga_sve_je_ekstra_manje-vise_tom_gejts_laguna.html


Јелена Стошић Јовић, М.Sc. 

0 коментара:

Постави коментар