twitter
rss

Математику може разумети свако, заиста је лако. Лакше него што можете замислити. Разликовање боја, облика, бројева и релација су на најједноставнији начин приказани у књизи кoја нуди много више од приручника за предшколце и ученике првог разреда основне школе.

Слика преузета са: http://www.kcknjizara.rs/?b=B229

Очекујте приче. Очекујте бројеве. Очекујте интеграцију математике и српског језика. Све у једној књизи која постепено упознаје ученике са светом математике. Прича по прича, број по број је најбољи начин да ученици стекну дуготрајна знања из области математике. Доказ да математика није баук се налази испред вас, а на вама је да се упознате са насловима прича:

  1. Деда и мачак,
  2. Излет,
  3. Слатка игра,
  4. У зоолошком врту,
  5. Турнир,
  6. Стефанов рођендан,
  7. Лептиров лет,
  8. Поклон за маму,
  9. Колач за журку,
  10. А на журки.


Ако сагледамо само наслове прича, можемо закључити да једна другу могу допунити, а за сваку постоји могућност да се напише почетак и крај приче, што ће утицати на креативност детета. Поред оваквих наслова, можете претпоставити какви задаци следе. Креативни задаци који нуде могућности повезивања, допуњавања, заокруживања и доцртавања. Ученици ће посебно бити одушевљени задатком да нацртају и украсе број онако како желе. Једном књигом која садржи десет прича и бројеве прве десетице обезбедили сте много више од дугорочних знања. Од ваше креативности зависи како ћете искористити ову књигу, а верујте да ће креативност доћи када се најмање надате и да ћете ру исту дозу креативности пренети на оне најмлађе које је потребно само усмерити.
Приче након којих следе задаци су веома инспиративне. Посебно за оне који воле да цртају. Ученицима можете понудити да нацртају како су замислили причу а да затим раде задатке. Не само што ће развијати моторику, већ ће почети да обраћају пажњу на детаље којима обилује прича. Задаци су пажљиво конципирани и прилагођени узрасту ученика. Најбоље од свега је што и предшколци могу решавати задатке.
П. С. Наведено је разлог да ову књигу препоручујем првенствено родитељима, како би деци омогућили да схвате свет бројева прве десетице пре својих вршњака на један забаван начин. Учење играњем као последицу има дугорочна знања. Ову књигу препоручујем учитељима/учитељицама и васпитачима/ васпитачицама како би ученике увели у свет математике на крајње интерактиван начин који даје основу за примену иновација у настави.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Креативни центар на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.kcknjizara.rs/?b=B229

Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар