twitter
rss

У једном царству, далеко, далеко, беше мирно сеоце неко. У њему старац са сина три, прва му двојица паметни. Тако о њима цео свет каже, али за трећег не лези враже, ништа се добро није рекло, те му се име - блесан - стекло.

Данас имам прилику да Вам представим књигу „Коњић Грбоњић“ из едиције „Заборављене приче“,  коју је према оригиналу П. П. Јершова написала Гордана Малетић.


Тамо далеко у сеоцу том, живео није свако по свом. Свако је радио посао за себе, када дође зима да не зебе. Три брата су радила на пољу, али спази тамо јаку невољу.

Гајили они пшеницу, млели, па је у градић возили бели. Ал` неко ноћу пшеницу гази! Лопова тог још нико не спази. Зато сад браћа чувају стражу, јунаци хоће да се покажу. Али их сан превари глатко, па су двојица заспала слатко. Само тек онај шашави Иван, лопова хоће да ухвати киван.


Нико од њих слутио није, какав се иза пшенице лопов крије.

Кобила дивна најпре је стаа јер се грдно испрепадала, а онда га великом силином гурну па уплашено низ поље јурну. Насмејан момак није се дао па је побеђен лопов утом стао и најзад, видевши да неће утећи, прозбори он ове речи: „Чуј, драги дечко, сад си мој газда. Ја ћу те зато слушати вазда. И рећи ћу ти: има три дана, ја сам родила два коња врана. А после тога још једног приде, каквог никада свет не виде...“


И заиста таквог на свету имало није, али је дечак морао да га крије. Од своје браће, од света и свих, морао је да остане тих. Јер коњ је имао моћи какве нико видео није, али је морао да их пажљиво крије. А какве има коњић моћи? Шта ће се десити преко ноћи? Како ће Иван изаћи са свиме на крај, какав ће крај бити сам сазнај.

П.С. Препоручила бих ову књигу свима онима који верују у добро у људима, свима онима који добро носе у срцу. Јер, да није таквих који верују не би ни било вере ни у шта. Зато што такви људи постоје, зато постоје и ове приче, да нас подсете колико свако од нас вреди.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Evro Book на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.evrobook.com/konjic-grbonjic.html#sthash.9Zb1arvR.dpbs


Јелена Стошић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар