twitter
rss

Ближи се Ноћ вештица, празник који се слави широм света. Многи ће, видећи овај наслов или део текста коментарисати да ово није хришћански празник. Прво да разјаснимо ту дилему. Празник јесте паганског порекла, али је име настало од хришћанског празника All Hallows Eve или Вече пре Свих светих.  Сам празник су прилагодили хришћани који су желели да искорене паганизам и, током година, неки мрачнији аспекти Ноћи вештица су замењени лакшим садржајима и прославама у духу породичних вредности (податак преузет са: opušteno.rs).

Слика преузета са: WeHeartIt

Друго, мислим да је сваки празник који се не слави код нас одличан начин за развој дивергентног мишљења ученика и развијање дечије креативности када је у питању интеграција садржаја часова Природе и друштва и Ликовне културе. Овај пример даје могућност интеграције других култура са нашим. А свака прилика да ученици ближе упознају културу српскога народа је прилика да упознају себе саме. Са ученицима бисмо могли да интегришемо часове Природе и друштва са ликовном културом. На часу Природе и друштва бисмо могли да уочимо који наш празник личи на Ноћ вештица и који се обичаји разликују, а који су слични (исто важи и за друге налик празнику: Дан захвалности). На часу ликовне културе бисмо могли да додатно инспиришемо ученике следећим цртаним филмовима:


Задатак ученика би био да направе своју креацију/своје виђење празника Ноћ вештица. Неке од рукотворина би могле изгледати овако:
















Слике пронађене на интернету

П.С. Више идеја можете наћи на страници: Учитељица која не жели да одрасте. Требало би истражити празнике других култура и упоредити их са нашим, у циљу, не само интеграције садржаја већ и упознавања других култура.
П.С.С Где има простора за интеграцију, а увек има простора, требало би максимално искористити. Потребно је само мало дивергентног мишљења и мало воље; јер ко хоће да уради нешто нађе начин- ко не жели ништа да уради, нађе оправдање.


Мс Јелена Стошић

0 коментара:

Постави коментар