twitter
rss

Уколико не цените књиге и лепоту писане речи, можете одмах да затворите овај прозор. Прозор, који Вам пружа увид у нове светове. Прозор, који Вам пружа увид у ново ЈА. Прозор, који ће и даље остати одшкринут чак и када га затворите.

Слика пронађена на: 

Верујем да већина Вас није затворила овај прозор. Прозор, који пружа увид у нека „стара времена“ када се уместо телефона носила књига, када су се посећивала позоришта и библиотеке, а не кафићи и сплавови. Прозор, који нам пружа увид у оно што смо могли постати да смо опстали. Неки од нас јесу. Верујем да си и ти. Верујем, јер је вера оно што нам је у (не)напредовању измакло. Да ли верујете? Да ли још увек верујете у чуда? Чуда су могућа, само многи нису у стању да их виде. Када сте последњи пут видели некога да чита? Да жури ка библиотеци како би испоштовао рок за враћање књиге? Да чека испред билетарнице како би купио карту за своју омиљену представу? Да ли видите те људе? Не. Превише смо окупирани технологијом која напредује, а ми и даље стојимо у месту и чекамо да се лично напредовање деси само по себи. Неће се десити јер не користимо информације и технологију који нам се нуде на прави начин. Када сте последњи пут прочитали књигу? Када сте последњи пут купили књигу? Да ли уопште купујете књиге? Да ли одлазите у библиотеку? Да ли имате сопствену библиотеку?


Слика преузета са: Goodwill Librarian

Ово би требало да води ка самоспознаји и тренутку када сами себи постављате питање: „Зашто више не улажем у себе?“. Уместо преиспитивања, које често бива непродуктивно, би требало да кренете у правцу књига. Правцу заборављених цитата и мудрих мисли. Да пронађете и спознате себе путем истих. Тако ћете уложити у себе.

Слика пронађена на интернету


Прихватите да сте савршено несавршени, али никада немојте да прихватите чињеницу да не улажете у себе. Улагањем у себе, уложићете у своју децу, јер ће путем примера наћи начина да заволе читање и књигу. Будите пример. Будите модел понашања Вашег детета. Не одустајте. Не одрастајте. Верујте. Јер, вера је можда једино што нам нико не може одузети.
П.С. Вероватно сада и немате снаге да претражујете сајтове који Вам се нуде, зато вам предлажем да посетите Правац Kњиге и усмерите себе у правом правцу. Не само да је ово сајт за све библиофиле Балкана, већ нуди широки спектар тема везаних за књиге, песме и приче, цитате, вести из књижевности и цитате. Oво је један од начина да одговорите на напред постављена питања. Начин да се вратите себи. Начин да отворите нове и одшкринете старе прозоре.
П.С.С. Зато правац књиге, правац библиотеке, правац позориште и немојте да чекате да се „стара времена“ врате, стварајте нова времена на јаком темењу. Темељу знања.

Мс Јелена Стошић

0 коментара:

Постави коментар