twitter
rss

Колико један свет тихих књига може да буде мали? Довољно мали да у њега стане сва креативност и довољно велики да се та креативност шири до осталих малих универзума, универзума дечијег сазнања. Мали је једино када се осамимо чекајући идеју за нови подухват. У тренутку када дође идеја, тај мали свет прераста у универзуј могућности реализације идеје. Колико се често запитамо колики је свет који нас окружује, а колики онај који се налази у нама самима. Данас имам част да вам представим особу чији су светови креативности, велики попут универзума који се непрестано шири.


  • Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
Ђурђа Тишма, по струци машински инжењер, у души креативна мама која ствара стимулативне играчке како за своје дете тако и за другу децу.

Осим тихих књига, у мом малом свету настају и персонализовани албуми за слике, активне корпе за играчке, цветне тракице за косу за бебе и маме, сукњице од тила, индијски шатор за децу, украсни јастуци разних облика, оградица за креветац, подлоге за под за бебе…


Мали свет тиха књига је настала просле године у ово време, када сам пожелела другарицином сину да направим за рођендан тиху књигу. Мислила сам да је могуће направити је за недељу дана, али нисам била свесна колико је то захтеван посао. Начин израде тихе књиге је требало проучити, који метеријала, која величина, која тема за који узраст...

Дечак је добио поклон два месеца касније, али је свакако био одушевљен. Он је дете које је иначе хиперактивно, као и већина трогодишњака, али уз помоћ књижице је седео мирно, играо се, вежбао прстиће и учио о разним стварима. 


Онда сам својој петомесечној ћеркици направила беби тиху књигу за опипавање, коју није испустала из руку све до првог рођендана... 


  • Ко Вам помаже у изради сваке од књига обзиром да је свака уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдила једна књига? Како успевате да ускладите посао и породичне обавезе?
Сама правим тихе књиге и за сада немам никакву помоћ осим супруга који је главни финансијер. Време израде тихе књиге зависи од тога колико тема садржи књига.

 
Једна страна се прави за 2-3-четири сата, па књига која садржи шест страна плус корице настаје за око недељу дана. Беби књиге се праве дупло брже.


  • Коме је намењена тиха књига Мали свет? Да ли је прилагођена посебно неком узрасту?
Тиха књига Мали свет је намењена деци од 0 до 6 година у зависности од теме која је у књизи.


  • Којим темама се бави Мали свет- тиха књига? Колико књига постоји ако бисмо их рангирали према тематици?
Врсте књига Мали свет: 

Постоји персонализована тиха књига, која је димензије 23x23 цм, где се на корицама исписује име детета, а из џепа, који је такође на предњој корици, извлачи се писамце на коме је посвета. Може се бирати која ће боја доминирати књигом, као и које теме које ће садржати књига, а избор тема се може видети у албумима на инстаграм и фацебоок страни Мали свет тиха књига. Такође се могу направити и потпуно нове теме које још нисам правила. Број тема, тј. страна је од две па на више. 


Друга врста књиге је универзална тиха књига, димензије 18x18цм, која садрзи стандардне корице са апликацијом мали свет, а број тема може бити од две па на више. Теме бирате сами.


Трећа врста тихе књиге који се може наћи у Малом свету је беби тиха књига која је за бебице до годину дана. Бебице додирују разне материјале и облике и тако вежбају своје ручице и чуло додира. Димензија ове књиге је 13x13цм.



Све тихе књиге Мали свет су машински шивене, нису лепљене. Странице су од памучног платна, детаљи од филца, перлица, чичка, дугмади...све је исписано и исцртано бојама за текстил. Могу прати на ниској температури.


  • На који начин тихе књиге помажу деци при развоју? Који дидактички принципи и теорије се налазе у основи Мали свет- тиха књига? Које ефекте можемо очекивати коришћењем Мали свет- тиха књиге у васпитно-образовном процесу?
Познато је да кроз игру деце тихом књигом она вежбају фину моторику. Фина моторика је способност коришћења најмањих мишића тела у циљу извођења прецизних покрета и тесно је повезана са координацијом око-рука. Укратко, деца која имају развијену фину моторику брзо науче да се самостално хране, обуку, вежу пертле, закопчају дугме, користе маказе, ољуште поморанџу, итд. Деца која од најранијег доба не користе прстиће, мање су активна, спорије размишљају и лошије реагују на бројне ситуације.


У тихој књизи Мали свет деца вежбају прстиће да одлепљују чичком повезане апликације (пример: облике лепимо на своје место), вежбају да откопчацају дугме (тако што рецимо скидају цвет или балон од филца са дугмета које је у истој боји), уче да откопчавају рајфешлус, кајиш... Деца из тихе књиге могу да науче о животињама, башти, воћу и поврћу, саобраћају, да гледају на сат, годишња доба... Мања деца уче боје, облике, а мало већа деца уче бројеве и слова на лакши и лепши начин. Много је тема које су обрађене и које се могу обрадити, а из сваке дете кроз игру може сваста да научи. 


  • Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на Мали свет- тиху књигу? Позитивни/негативни коментари.
Сви одрасли су одушевљени овом едукативном играчком. Подржавају идеју и мисле да је јако корисна за децу. 




Тиха књига Мали свет се може наручити преко фацебоок-а Mali svet tiha knjiga/handmadeby Đurđa или инстаграм-а Mali svet tiha knjiga. Контакт маил је: djurdja9@yahoo.com. Цена персонализоване тихе књиге је 1100дин по страници, универзалне тихе књиге је 800дин по страници, а беби књиге 500дин по страници. Као сто рекох минимум су две стране, а максимум не постоји.

 

П.С. Креативност не познаје границе. Она се креће кроз време и простор једног малог света који ствара како би деца схватила колико је свет заправо велики. Значај тихих књига које ствара Ђурђа лежи у чињеници да за сваки узраст постоји тиха књига која је намењена управо стадијуму у коме се дете налази. Значајно је да се књиге за бебе разликују од универзалних тихих књига за децу. Што пре схватите да ће деца развити своје мишљење, а пре свега и моторику уз помоћ тихе књиге, тим пре ћете потражити Ђурђин профил иза кога се крије уникатност, квалитет и професионалност.  




Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар