twitter
rss

Радост, срећа и љубав су можда појмови са којима се све мање срећемо. Чини се, да што брже живимо, све мање имамо простора да размишљамо о овим појмовима. Скоро сам питала једну одраслу особу, коју сам случајно срела, када је последњи пут размишљала о срећи. Није знала да ми да одговор на питање. Шта би било, да сам истој тој одраслој особи поставила питања: Шта те радује? Шта је за тебе љубав? Та особа би се сигурно питала шта са мном није у реду. Ја се питам: шта са људима није у реду? Да ли је једини начин да знамо одговор на претходно постављена питања да не одрастемо? По цену да никада не одрастем, бирам да знам шта су срећа, радост и љубав.

У мору одраслих особа, случајно сам пронашла људе сличне себи. Људе који не желе да одрасту. Људе који знају шта је радост. Драго ми је, да имам ту част да Вам представим одраслу децу, тим, који стоји иза странице EducaBooks:

·       На челу Educa Тима су наша два детета, првенац Богдан који има девет година и беба Ива која ускоро пуни десет месеци. Они су наша мотивација и покретачка снага за тату Жељка, директора, дизајнера, програмера и IT мага, који је ту да осмисли и дизајнира странице, одабере материјал и маму Марију, професорицу немачког језика, менаџера, Montessori и NTC васпитача, задужена за едукативни карактер књиге, маркетинг и финансије. Када смо сазнали да очекујемо друго дете, интензивно смо почели да се упознајемо са основним принципима Монтессори педагогије. Тако је заправо настала идеја да оснујемо едукативни центар Educa који се бави раном едукацијом деце, са акцентом на развоју интелектуалних способности деце, њихових талената и усвајању функционалног знања, а све то кроз игру и забаву. То је и мото нашег едукативног програма “Игром до знања” у којем се на веома продуктиван начин комбинују принципу Монтесори педагогије и NTC система учења. Са пуно љубави и труда смо опрамали наш Монтесори кутак по мери детета, баш онакав какав смо желели за нашу децу.

Тим који стоји иза странице: EducaBooks

·         Шта је, када и како је настала Educa book?

·       Educa book је забавна, креативна и интерактивна књига, настала из идеје да деца кроз игру, на креативан начин усвајају нова знања и вештине. Прва књига је била намењена малишанима нашег Монтессори едукативног центра, посебно припремљена за едукативно креативне радионице које се сваке суботе реализују у нашем Центру. Инспирацију за већину страница нашли смо управо у дечијим радовима. И поред разноврсног едукативног материјала деца су се са великим интересовањем и одушевљењем изнова враћала на нашу књигу. На иницијативу родитеља и уз подршку пријатеља осмелили смо да представимо нашу едукативну књигу и да пружимо прилику и другим малишанима да на забаван и креативан начин уче кроз игру.



·         Ко Вам помаже у изради сваке од књигица обзиром да је свака уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдила једна књигица?

·      Ништа не би било овако дивно урађено да није златних прстију наше Љиље. Иако свако у тиму има своја задужења, о свему се заједнички договарамо-од којег материјала ће бити направљена свака страница, преко избора боја и дезена до едукативне намене сваке странице. Од осмишљавања концепта књиге, преко избора боја и дезена материјала, преко ручне израде до паковања и слања потребно је у просеку десетак до петнест дана. Свака књига је уникат јер сами бирате од којих страница желите да је саставите, а са именом детета на насловној страни представља савршен поклон за вашег малишана.



·         Коме је намењена Educa book? Да ли је прилагођена посебно неком узрасту?

·     Educa book је креативна и интерактивна књига намењена деци узраста од прве до пете године. Играјући се нашом књигом дете усавршава фину моторику, перцепцију и концетрацију, а откривањем и експериментисањем дете ће стицати многе вештине и знања, што ће позитивно утицати на развој вештина учења, памћења и креативног мишљења на потпуно забаван и иновативан начин. У припреми је израда још две нове књиге и двадесетак нових страница, тако да ће родитељи избором страница моћи да направе књигу у зависности од тренутног узраста свог малишана или ипак за читав период одрастања од прве до пете године. Едукативне странице се могу направити и као простирка за играње детета, што је практичније посебно у раном узрасту.



·         Којим темама се бави Educa book? Колико књигица постоји ако бисмо их рангирали према тематици?

·         Искуство стечено у свакодневном раду са децом и припреми едукативног материјала према принципима Монтессори педагогије примењујемо и у изради књиге. Како је Монтесори дидактички материјал је груписан у пет центара и то: центар за практични живот, сензорно-перцептивни центар, језички центар, математички центар и космички центар, тако и тематика која се обрађује на начим страницама је уско повезана са овим областима.



·         Да ли је Educa book била подвргнута некој врсти истраживања/испитивања?

·   Educa book до сада није била подвргнута неком званичном тестирању. Она је свакодневно на проби у нашем едукативном Центру и за нас заиста озбиљном испитивању од стране наше деце. Они су наша инспирација али и највећи критичари.



·         Који дидактички принципи и теорије се налазе у основи Educa book? Које ефекте можемо очекивати коришћењем Educa book у васпитно-образовном процесу?

·        Ове занимљиве и креативне странице доприносе развоју фине моторике (способност да се праве прецизни ситни покрети руком уз задржавање добре координације између ока и прстију) што је предуслов за развој додатних синапси у мозгу, тј. дететвих потенцијала и интелектуалних способности.
Кроз игру, користећи се комбинацијама и варијацијама, откривањем и експериментисањем, дете ће стицати многе вештине и знања, што ће позитивно утицати на развој његових когнитивних способности (опажање, учење, памћење, мишљење, интелигенцију) али ће их и оспособлајвати да самостално врше низ радњи:закопчавање, откопчавање дугмади, рајфершлуса и каиша, везивање чворова, машни, пертли и сл. што представља императив у осамостаљивању. Књига подстиче разликовање боја, величине, облика, упознавање са словима и бројевима, подстиче логичкои креативно размишља
ње. 



·         Како васпитачи/васпитачице, учитељи/учитељице, родитељи и деца реагују на Educa book? Позитивни/негативни коментари.

·   Васпитачи су одушевљени овим књигама, јер подстичу децу на самостални рад, развијају моторику и интелектуалне способности деце, а веома су креативне и занимљиве. Са правом се називају и тихим књигама, јер играјући се са њима деца заустављају дах, а у комбинацији са класичном музиком представљају савршено проведено време за малишане. Родитељи су били једноставно одушевљени, када су видели колико књиге могу да окупирају дечију пажњу и са колико посвећености деца решавају постављене задатке. Управо родитељи наших малишана су и иницирали да књиге постану доступне и ван нашег центра, како би своје мини дечије библиотеке обогатили нашом књигом. Заваљујући њиховим позитивним реакцијама и коментарима одлучили смо да књиге представимо јавно и понудимо другим малишанима.



·         На који начин можемо доћи до Educa book? Ваш контакт, цена?

·         До књига можете доћу путем интернета, преко наше ФБ странице Educa book. Цена зависи од комплексности и броја страница, па избором и броја и врсте страница сами можете креирати цену која вама одговара.



·         Планови за даље?

·      Посебно место у нашем центру има кутак за читање. У намери да деци читање Educa book-а још више учинимо занимљивијим, осмисли смо серију веселих јастучића који ће употпунити атмосферу блискости и пријатности. Желимо да се деца осећају сигурно и ушушкано, да се играју и кроз игру науче много занимљивих и корисних ствари.



П.С. Још једном једно велико ХВАЛА Марији и Жељку који су пронашли времена да одговоре на питања.



П.С.С. Требало и да знате да иза странице, Educa book, стоје људи који нити љубави и радости ушивају у сваку страницу књиге. Њихове тихе књиге вриште љубављу!


Мс Јелена Стошић


0 коментара:

Постави коментар