twitter
rss

Живот је некад сив, некад жут. Живот чине звукови који га обликују. Ноте. Мноштво нота које су обележиле све оне тренутке када смо се осећали толико живим да смо се осећали као да наше тело не припада нама. Да ли живот престаје када нема нота које би могле да га прате? Или почиње баш у оним паузама које чине да се замислимо и удахнемо тренутак? 40 разлога да се осетимо живим и подсетимо свих оних који су обележили наше одрастање, 40 легендарних извођача и музичких група од Прислија до савремених извођача. Подсетимо се оних који стварају ван граница времена и простора. Понудимо онима који тек обликују музички укус могућност да сагледају музику која се не креће ни по каквим оквирима.

Слика преузета са: http://www.kcknjizara.rs/?b=C630
Елвис Присли је 1954. године у малом музичком студију у Мемфису, на југу САД, снимио песму That`s All Right, Mama. У њој је спојио афроамеричку музику, ритам и блуз, односно R&B, и кантри музику, коју су свирали белци. Тај дотад невиђени звук представља почетак рок револуције, која убрзо стиже и до Уједињеног Краљевства.
The Beatles и The Rolling Stones, а касније и група The Who, одвацују почетне утицаје, граде сопствени стил и стварају музичку подлогу за друштво које су захватиле велике промене. Убрзо су ти музичари постали идоли публике широм света. Гласним вриштањем или тихим мрмљањем, док снимају у студију или наступају на концертима, они свету обзнањују све своје емоције - од оних најсветлијих до оних најмрачнијих.

Када ноте обузму ваш дух, он се уздигне до бескраја. Дух који се креће кроз деценије и деценије стваралаштва уз које се живело, одрастало, дисало.
Рокенрол се тада непрекидно развијао и мењао: од хипнотичке дисторзије психоделичног рока (Pink Floyd, The Doors), преко протестне песме фолк музике (Bob Dilan, Nil Jang), и виртуозних соло наступа хард-рок музичара (Led Zeppelin, AC/DC), синкопираног ритма реге музике (Bob Marli), ексцентричности и блештавила глам-рока (Dejvid Bouvi), урбанистичког и насилног панк-рока (Peti Smit, Sex Pistols, The Clash), до суморне атмосфере новог таласа (The Cure, Depeche Mode), али и репа (Wu-Tang Clan, N.W.A.) или електронске музике (Daft Pank).

Музика која је тражила инспирацију ван времена у коме се стварала и ствараоци чије је деловање засебно приказано. Кроз књигу упознаћете се са унапред приказаним извођачима и музичким групама, који нису приказани компаративно већ засебно, свакоме од њих је поклоњен засебан простор какав и заслужују.

П.С. Живот није ни сив ни жут. Живот чини спектар боја које могу да се препознају само у нотама и паузама ствараоца који су обележили не само наше бивствовање, него и оних од којих смо наследили музички укус. У време када се нуди низ нота потребно је пронаћи онај низ коме припадамо. Открити оне ноте које плешу са нама. Кажу да би требало замислити живот у ритму музике за плес. Пронађите ваш ритам и плешите. До зоре. Вредност ове књиге лежи у чињеници да нуди оне ствараоце који никада нису познавали оквире, оне који су били спремни да се играју нотама и понуде нам плес до бескраја. Стога препоручујем ову књигу свима који су одрастали уз ствараоце, како би се подсетили свих времена и свих добрих и лоших тренутака које смо превазишли захваљујући овим ствараоцима. Препоручила бих је и најмађима, да истраже свој музички укус, да се пронађу и открију у разноликости звукова којима обилује ова књига. Ову књигу не чине само речи и представљање извођача и музичких група, ову књигу чини низ нота које се смењују из стране у страну. Нота због којих је могуће замислити живот у ритму музике за плес.
П.С.С. Хвала издавачкој кући Креативни центар на послатој књизи. Вашу књигу можете пронаћи на: http://www.kcknjizara.rs/?b=C630


Јелена Стошић Јовић, М.Sc.

0 коментара:

Постави коментар