twitter
rss


Све је више људи који су заборавили како да следе своје снове. Све је више истих који су заборавили да сањају.

А постоје људи.
Постоје људи који виде.
Постоје људи који виде добро.
Постоје људи који виде добро у људима.

Зато постоји Feltro Magic; да види, да препозна и да сања снове.
Зато постоји Feltro Magic- да снове превори у стварност.



1.      Представите се. (Име, презиме, занимање, хоби, ваша животна радост/филозофија)
·  Соња Николић, доктор медицине, тренутно на специјализацији из анестезиологије.
·         Марија Вељковић Милојковић, дипломирани инжењер машинства, наставник у електротехничкој школи.




Обема је Feltro Magic за сада хоби и велика љубав која нам дозвољава да верујемо у магију коју саме стварамо.



2.      Шта је, када и како је настала идеја за прављењем тихих књига Feltro Magic?
Како Марија има два сина, Сергеј који је петогодишњак и Огњен који има скоро три године, желеле смо да смислимо неку игру која би децу одвојила од рачунара, телевизора и мобилних телефона. Почеле смо да истражујемо шта би могло да буде. Базирале се на еколошке и едукативне играчке, по својој специфичности Тиха књига се издвојила од осталих. И једној и другој су баке биле шнајдерке, мада ми нисмо ништа знале о томе, чак ни дугме да ушијемо J, из велике жеље да остваримо ту замисао, није нам било тешко да свладамо и ту вештину. Прва књига настала је углавном од материјала које бисмо налазиле у већ напуштеним радионицама наших бака. И књига за Сергеја је већ била готова, убрзо и Огњенова. Мало је рећи да су дечаци били одушевљени. Једног јутра када се Марија пробудила и видела Сергеја који се већ дуже од сат времена игра са својом новом „играчком“, тада смо знале да је то играчка коју ће сваки родитељ пожелети за своје дете. Израдиле смо још неколико књигица и поклониле најближим пријатељим који имају своје малишане. Свима су оне постале основно средство за игру. Свуда су их поносно носили са собом.



3.      Ко Вам помаже у изради сваке од магичних књигица обзиром да је свака уникатно дело? Колико је времена потребно да би се израдила једна књигица?
Све радимо нас две уз малу помоћ Сергеја и Огњена и несебичну помоћ укућана. Бојан, Маријин супруг, као и Владимир, Соњин дечко, помажу нам око техничких ствари, спајања страница, лепљења, при изради видео записа, слика и реклама.
При изради наших књига нема машинског шивења, све је искључиво ручни рад. Свака књижица захтева доста времена, на почетку нам је требало око 10 дана за једну књигу док смо се сада доста убрзале јер смо пуно радиле и потребно нам је 4-6 дана за израду једне књиге.



4.      Коме је намењена Feltro Magic тиха књига? Да ли је прилагођена посебно неком узрасту?
Наше књиге наручују сви родитељи који схватају колико је важно да код своје деце у најранијем детињству развијају машту, интелигенцију, моторичке способности, усавршавају перцепцију на потпуно забаван начин. Књиге су намењене деци од 6 месеци до 7 година.



5.      Којим темама се бави Feltro Magic тиха књига? Колико књигица постоји ако бисмо их рангирали према тематици?
Радили смо заиста пуно књига са различитим темама, код неких књига свака страница прича своју причу, а неке су целе рађене тематски. Заправо ми заједно са родитељима смишљамо каква би књига била најбоља за њихово дете, прилагођава се интересовању и узрасту детета, све књиге су персонализоване и до сада нисмо направиле две исте. Ово је књига са темом фарме, метаматичка књига, књига са луткицом у којој деца уче дневне активности, учење бројева, боја... До сада смо радиле преко сто различитих страна али увек желимо да изађемо родитељима у сусрет ако имају неку нову идеју.



6.      Који дидактички принципи и теорије се налазе у основи Feltro Magic тихе књиге? Које ефекте можемо очекивати коришћењем Feltro Magic тихе књиге у васпитно-образовном процесу?
Све Тихе књиге, па и Feltro Magic се поклапају са принципима Марије Монтесори, који каже да деца уче најбоље кроз сопствену активност као и то да је коришћење шаке директно повезано са развојем мозга код детета. Откривајући различите странице, спајајући исте боје, бројеве са скуповима деца лакше уче и брзо усвајају различите појмове, развијају машту и побољшавају концентрацију. Такође лакше прихватају неке свакодневне активности као што је прање зуба, сакупљање играчака, сервирање хранем коришћење прибора за јело...



7.      Како је настала идеја за поклањањем исте? Опишите нам сарадњу са суседним страницама широм интернета које имају исту мисију као и Ви.
Првобитна идеја била је да пробудимо доброту у људима и ширимо је даље. Обзиром на то да Тиха књига доста помаже у развоју фине моторике и да може да служи буквално као терапеутско средство. Знајући колико родитељи деце са сметњама у развоју троше новца на разне лекове, препарате, специјалну исхрану решиле смо да једноставно учинимо нешто лепо за њих и да им помогнемо колико можемо. 




Како смо желеле да и друге инспиришемо да чине лепе ствари за друге, позвале смо сваког ко жели да се придружи и несто поклони да на се јави и придружи у акцији. За сада су нам се прикључиле још четири странице. Очекујемо да ће их бити још обзиром на то да ће наша акција трајати годину дана. Желеле бисмо да искористимо прилику и да се захвалимо станицама које су се придружиле акцији Feltro Magic књига на дар! јер нам враћају веру у то да је свет пун добрих људи. Линкови страница су:



8.      На који начин можемо доћи до Feltro Magic тихе књиге? Ваш контакт, цена?
За сада се Feltro Magic књиге наручују преко порука странице Feltro Magic https://www.facebook.com/feltromagic/, преко мејла feltromagic@gmail.com или преко Инстаграм профила https://www.instagram.com/feltromagic/ преко порукеЦена књига су заиста различите, зависе од броја страница као и од тога колико су исте компликоване за израду.



9.      Планови за даље?
Потпуно неочекивано је Feltro Magic кренуо да се све више развија и из дана у дан је интересовање све веће и веће. Размишања иду у том правцу да би једног дана требало отворити неку фирму и запослити људе који би са истим уживањем ово радили као и нас две.



П.С. Најважније у целој мисији да се слични људи проналазе. А има их. Има дивних људи. Наши пријатељи из Feltro Magic-а, са пријатељима који стоје иза других страница су несебично дали поклоне клинцима једне школице на југу Србије. 



Једно велико ХВАЛА следећим ЉУДИМА:

1. Дивним дамама које стоје иза странице Feltro Magic: https://www.facebook.com/feltromagic/






2. Једној дивној Мини, која је нашим клинцима направила подметаче за чаше, магнете за фрижидер и слике: https://www.facebook.com/Minin-kreativni-kutak-1727839804128462/:



3. Микаси, дивној дами која је направила сваком детету почетно слово имена: https://www.facebook.com/kajaunikatnipokloni/:




П.С.С. Дивни људи постоје, само их треба препознати. Требало би да свако од нас прво у себи пронађе светлост, да би могао да је препозна и прошири даље.

MС Јелена Стошић

0 коментара:

Постави коментар