twitter
rss

Да, ово јесте тема која подсећа на школске дане, када смо након сваког распуста обавезно добијали као домаћи задатак тему: „Како сам се провео/ла на зимском распусту?“. Али не, ово није начин да поново утврдимо градиво, тачније праксу, која се понавља сваке године и преноси се са генерација на генерацију. Да, изгледа као да се ова тема преноси и школској пракси са колена на колено. Не, ми бисмо требало да будемо ти који ће унапредити наставну праксу и променити, између осталог, и наслов ове теме.

Није ли нам доста увода: „Свако дете на свету... па и ја.“? Није ли нам доста истих наслова? Да ли нам нешто значи ако је ученик унапред спреман на изазов који му се поставља. Ова тема није изазов. Да ли ћемо развити креативност/машту ученика ако је његов задатак да само одговори на ово питање? Зар не би требало да дамо ученику простора за размишљање о теми (не дајући му једноставна питања која би од њега захтевала само подсећање)?

Дакле, било би боље насловити тему:

 1. Пре неки дан сам...
 2. Да имам крила на распусту бих...
 3. Да имам чаробни штапић на распусту бих...
(предлог колеге Марјана Антића)

Такође, ученици би могли да на часу ликовне културе направе стрип. Свака од слика из стрипа би била један њихов догађај. При изложби радова, ученици би препричали сваку од слика стрипа, сваки догађај.

П.С. Уколико сматрате да је ова тема у реду, и желите да ученици у сваком случају ураде домаћи задатак тему. „Како сам провео зимски распуст“, размислите да ли би Вама, као ученику било занимљиво да после сваког распуста знате шта вас чека. Да ли ће ученици доживети изазов писања како треба, ако су унапред спремни на изазов који им није довољно изазован? Створимо изазовне изазове.

П.С.С. Време је да уклонимо све шаблоне које смо примењивали до сада. Није потребно да у потпуности уклонимо ову тему, само је треба сагледати из другог угла. Угла ученика. Угла детета, које и даље чучи у нама. 

Слика пронађена на: http://www.shutterstock.com/pic-156891458/stock-vector-children-playing-with-snow-winter-activities-isolated-objects-on-snow-winter-background-great.html


Мс Јелена Стошић

2 коментара:

 1. Hm, žanimljivo...

 1. Здраво,

  Поново смо овде да купимо бубрег за наше пацијенте и пристали су да плаћају добар новац свима који желе донирати бубрег да их спасе, па ако сте заинтересовани да будете донатор или желите да спасите Живот, молимо вас да нам пишете на емаил испод.

  Ово је прилика да будете богати у реду, уверавамо и гарантујемо вам 100% сигурну трансакцију са нама, све ће се урадити у складу са законским донаторима бубрега.
  Зато не губимо више времена, љубазно пишите на irruaspecialisthospital20@gmail.com

  Ирруа Специалист Теацхинг Хоспитал.

Постави коментар